„Afganistanas tapo Estijai ilgiausia ir sudėtingiausia misija, - parašė ji tviteryje po susitikimo su JAV ir NATO kariuomenės Afganistane vadu generolu leitenantu Austinu Scottu Milleriu. – Mes atėjome čia su mūsų sąjungininkais iš NATO ir išeisime kartu. Svarbu, kad laimėjimai išliktų, o saugumas šalyje būtų užtikrintas iki kariuomenės išvedimo pabaigos“.

Balandžio 14 d. JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad planuoja gegužės mėnesį pradėti Amerikos kariuomenės išvedimą iš Afganistano ir užbaigti jį iki 2021 metų rugsėjo 11 d. Tą pačią dieną NATO priėmė pareiškimą, kuriame kalbama apie sprendimą pradėti Aljanso kariškių išvedimą iki gegužės 1 d.

JAV operacija Afganistane trunka nuo 2001 metų spalio, ji tapo ilgiausia karine kampanija užsienyje per visą Amerikos istoriją. 2010-2013 metais Vakarų šalių kariškių skaičius Afganistane viršijo 150 tūkst. Pagrindinės JAV ir NATO kovinės pajėgos buvo išvestos iš Afganistano 2014 metais.

Estija įsijungė į NATO misiją Afganistane 2003 metais, joje dalyvavo apie 2 900 Estijos kariškių, iš kurių devyni žuvo, o dar 102 buvo sužeisti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)