„Dabar mąstoma... sutrumpinti išvedimo laikotarpį. Šiuo metu svarstoma išvedimą pradėti liepos 4-ąją“, – sakė ministerijos atstovas naujienų agentūrai AFP, tačiau pabrėžė, kad galutinį sprendimą priims NATO.

Praėjusią savaitę JAV prezidento Joe Bideno administracija paskelbė, kad visi amerikiečių kariai iš Afganistano bus išvesti iki rugsėjo 11 dienos – keturiais mėnesiais vėliau galutinio termino, numatyto pernai su Talibanu sudarytame susitarime.

NATO praėjusią savaitę sutarė savo pajėgų išvedimą pradėti iki gegužės 1 dienos.

9,6 tūkst. karių NATO instruktavimo ir paramos misija, kurioje dalyvauja JAV kariai, yra labai priklausoma nuo Vašingtono karinių išteklių. Misijoje tarnauja kariai iš 36 NATO valstybių ir Aljanso partnerių.

Vokietijos kontingentas Afganistane – 1,1 tūkst. karių – yra antras pagal dydį po Jungtinių Valstijų.

Pajėgos išvedamos nepaisant Talibano ir Afganistano vyriausybės derybų aklavietės.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) teisino JAV sprendimą trauktis. Pasak jo, terorizmo grėsmė dabar kyla iš kitų vietų ir išteklius reikia perskirstyti atsižvelgiant į tokius iššūkius kaip Kinija ir COVID-19 pandemija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)