Nuosprendis iš esmės atlaisvina kelią didžiausiai bloko ekonomikai ratifikuoti gaivinimo fondą.

Fondo ratifikavimo procesas Vokietijoje buvo kone užbaigtas, fondui pritarus abiem parlamento rūmams ir jį belikus pasirašyti tik Vokietijos prezidentui Frankui-Walteriui Steinmeieriui.

Tačiau penki asmenys pateikė ieškinį, taip priversdami teismą neleisti F. W. Steinmeieriui suteikti galutinio patvirtinimo, kol byla nebus išnagrinėta.

Tačiau teismas nusprendė atmesti ieškinį ir paskelbtame pranešime teigė, kad „išnagrinėjus bylą supaprastinta tvarka nenustatyta didelė Konstitucijos pažeidimo tikimybė“.

Teismas pridūrė tęsiantis pagrindinių ieškinio argumentų nagrinėjimą, tačiau teigė, kad ieškinio patenkinimo tikimybė yra žema.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pernai parengė ekonomikos gaivinimo fondo projektą, kuriam gruodį pritarė 27 ES šalys narės ir jis tapo ES ilgalaikio 1,8 trln. eurų dydžio biudžeto dalimi.

Žingsnis pasiūlyti smarkiausiai pandemijos paveiktoms ES šalims, kaip Italijai, paskolas ir dotacijas sugriovė kurį laiką gyvavusius Vokietijos kaip itin taupios šalies, besipriešinančios galimybei prisiimti atsakomybę už kitų šalių skolas, stereotipus.

Tačiau susidūrusi su viską savo kelyje siaubiančia pandemija, didžiausia Europos ekonomika peržengė kelias raudonas linijas, kad apsisaugotų nuo gilios recesijos.

Šalis, be kita ko, nusprendė laikinai netaikyti Konstitucijoje numatytos taisyklės, neleidžiančios šaliai prisiimti naujų finansinių įsipareigojimų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)