19 metų Mineapolio policijos departamente dirbęs D. Chauvinas pripažintas kaltu dėl antrojo laipsnio žmogžudystės, trečiojo laipsnio žmogžudystės ir netyčinio nužudymo.

G. Floydo nužudymo bylos prisiekusieji verdikto svarstymą pradėjo pirmadienį.

Teisiamojo Dereko Chauvino, kuris yra baltasis, kaltintojams ir gynėjams išdėsčius baigiamuosius argumentus, Henepino apygardos teisėjas Peteris Cahillas paskelbė paskutinius nurodymus 12-ai prisiekusiųjų.

„Privalote būti visiškai teisingi, – sakė P. Cahillas. – Apsvarstykite ir pasverkite įrodymus, taikykite įstatymą.“

„Privalote neleisti šališkumui, išankstinėms nuostatoms, jausmams, užuojautai ar visuomenės nuomonei paveikti jūsų sprendimo. Neturite svarstyti jokių pasekmių ar bausmių, kurios galimos po jūsų verdikto“, – sakė teisėjas.

Per pirmąsias dvi daug dėmesio sulaukusio teismo proceso savaites prokurorai iškvietė beveik 40 liudytojų, įskaitant medicinos ekspertus, dabartinius ir buvusius policijos pareigūnus ir G. Floydo suėmimą 2020 metų gegužės 25 dieną mačiusius liudininkus.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paragino paskelbti „teisingą“ nuosprendį beginklio afroamerikiečio George'o Floydo nužudymu kaltinamo buvusio policininko teisme, o pateiktus įrodymus pavadino „nenuginčijamais“.

„Meldžiuosi, kad verdiktas būtų teisingas. Mano nuomone, [įrodymai]... yra nenuginčijami“, – žurnalistams sakė valstybės vadovas ir pridūrė kalbąs atvirai, nes prisiekusieji jau izoliavosi.

Su G. Floydo šeimos nariais pasikalbėjęs J. Bidenas pareiškė, kad jie jaučia „spaudimą ir nerimą“.

Vieno praeivio darytame vaizdo įraše matyti, kad 45 metų D. Chauvinas daugiau nei devynias minutes keliu spaudė kaklą ant žemės paguldytam ir antrankiais surakintam 46 metų G. Floydui, šiam vis kartojant „negaliu kvėpuoti“.

Šis vaizdo įrašas išprovokavo didžiulius protestus prieš rasinę nelygybę ir brutalų policijos elgesį Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje.

„Lūžio taškas“

G. Floydo šeimos advokatas Benas Crumpas verdiktą pavadino istorine pilietinių teisių pergale ir tramplinu įstatymo projektui Kongrese dėl policijos reformos.

„Šis verdiktas yra istorijos lūžio taškas, juo pasiunčiama aiški žinia, kad reikalinga teisėsaugos atskaitomybė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė B. Crumpas.

„Teisingumas juodajai Amerikai yra teisingumas visai Amerikai!“ – pridūrė jis.

Pirmasis juodaodis šalies prezidentas Barackas Obama sakė, kad „prisiekusieji pasielgė teisingai“, bet „tikram teisingumui reikia daug daugiau“.

Trys kiti buvę policininkai, dalyvavę areštuojant G. Floydą, bus teisiami vėliau šiais metais.

Mineapolyje prieš verdikto paskelbimą tvyrojo didelė įtampa; nuo balandžio 11-osios, kai baltoji policininkė nušovė 20 metų juodaodį Daunte'ą Wrightą, šiame mieste kiekvieną vakarą vyksta protestai.

Vašingtone dėl galimų demonstracijų buvo dislokuota maždaug 250 karių, pranešė Nacionalinė gvardija.

Kaltintojai, pirmadienį dėstydami baigiamuosius argumentus, parodė šiurpaus minėto vaizdo įrašo ištraukas.

„Šis atvejis yra kaip tik toks, kokiu jį palaikėte pirmą kartą tai pamatę, – prisiekusiesiems sakė kaltintojas Steve'as Schleicheris. – Galite tikėti savo akimis.“

„Tai nebuvo teisėtvarkos palaikymas, tai buvo nužudymas, – sakė jis. – Devynios minutės ir 29 sekundės šokiruojančio piktnaudžiavimo galia.“

Tarp kaltintojų iškviestų 38 liudininkų buvo ir kai kurie įvykį matę praeiviai, prašę D. Chauvino paleisti G. Floydą.

Paauglė Darnella Frazier, nufilmavusi minimą įrašą, sakė, kad G. Floydas buvo „išsigandęs ir meldė dėl savo gyvybės“.

Mineapolio policijos viršininkas Medaria Arradondo, kuris teisme taip pat liudijo prieš D. Chauviną, sakė gerbiantis teisminį procesą ir paragino mieste laikytis „ramybės, saugumo ir taikos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)