Šis pasiūlymas nuskambėjo vaizdo įraše, kuris publikuotas V. Zelenskio socialinių tinklų paskyrose.

Pasak Ukrainos prezidento, balandžio 19 dieną įvykusiame Normandijos ketverto patarėjų politikos klausimais susitikime situacijai išsiaiškinti buvo pasiūlyta susitikti ties kontaktine linija.

„Esu pasirengęs eiti dar toliau ir pakviesti jus susitikti bet kurioje Ukrainos Donbaso vietoje, kur vyksta karas“, – kreipdamasis į V. Putiną sakė V. Zelenskis.

„Norėčiau kreiptis į mūsų kaimynę. Kartą Rusijos Federacijos prezidentas pasakė: jei kova neišvengiama, reikia smūgiuoti pirmam. Bet, mano nuomone, šiandien kiekvienas lyderis privalo suprasti, kad kova negali būti neišvengiama, kai kalbama ne apie chuliganus, o apie tikrą karą ir milijonus žmonių gyvybių“, – vaizdo įraše sako V. Zelenskis.

Jis primena, kad Donbase iki šiol gyvena Antrojo pasaulinio karo veteranai, kurie „išlaisvino šią žemę nuo nacių ir negali suprasti, kodėl praėjus 75 metams jų taikiam gyvenimui vėl iškilo karo grėsmė“.

„Nepaisant bendros praeities, Ukraina ir Rusija į ateitį žvelgia skirtingai. Mes esame mes. Jūs – tai jūs. Bet tai nebūtinai yra problema, tai galimybė. Bent jau galimybė, kol dar ne vėlu, sustabdyti mirtiną būsimų karinių nuostolių matematiką“, – kalba V. Zelenskis.

Jis pabrėžė, kad Normandijos ketverto patarėjų posėdžiuose buvo aptartas visiškas paliaubų atkūrimas, tačiau, nepaisant visų šalių paramos, Rusija atsisakė palaikyti bendrą pareiškimą.

„Buvo pateiktas pasiūlymas susitikti ties kontaktine linija, kad kuo tiksliau pamatytume ir suprastume situaciją. Bet ką gi aš turėčiau suprasti? Aš viską puikiai suprantu. Aš vykstu ten kiekvieną mėnesį. Pone Putinai, aš esu pasirengęs eiti dar toliau ir pakviesti jus susitikti bet kurioje Ukrainos Donbaso vietoje, kur vyksta karas. Šlovė Ukrainai!“ – kalba Ukrainos vadovas.

Delfi primena, kad Maskvos, Kijevo ir prorusiškų separatistų atstovai antradienį surengė skubų susitikimą, kuriame ieškota būdų, kaip sušvelninti įtampą, Rusijai prie Ukrainos sienų sutelkus dešimtis tūkstančių savo karių.

Ukrainos delegacijos atstovas Oleksijus Arestovyčius naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo padaryta pažangos siekiant atkurti paliaubas, dėl kurių buvo sutarta pernai liepą. Jas sužlugdė pastaruoju metu smarkiai suintensyvėję susirėmimai tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų Ukrainos rytuose.

Susitikime dalyvavo ir tarptautiniai stebėtojai.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis paragino atkurti paliaubas. Praėjusią savaitę po susitikimo su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu jis išreiškė viltį, kad derybos bus sėkmingos.

Nuogąstavimai dėl eskalacijos

Ukraina, Europos Sąjunga ir JAV pastarosiomis savaitėmis skambina pavojaus varpais dėl karių telkimo prie Rusijos vakarinės sienos. JAV ir NATO teigimu, ten šiuo metu dislokuotos gausiausios rusų pajėgos nuo 2014 metų – dešimtys tūkstančių karių.

ES pirmadienį per derybas su ukrainiečių užsienio reikalų ministru nurodė, kad prie Ukrainos sienos sutelkta daugiau kaip 100 tūkst. rusų karių. Ministras Dmytro Kuleba per ES užsienio reikalų tarybos posėdį paragino Bendriją imtis sektorinių sankcijų prieš Rusiją, siekiant neleisti jai toliau eskaluoti padėties Ukrainos rytuose.

Ukraina kovoja su prorusiškais separatistais šalies rytinėje dalyje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Kijevas ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus neigia.

Ilgai rusenantis konfliktas Ukrainoje jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių. Pastaruoju metu atsinaujinę ir reguliariai vykstantys susirėmimai kelia grėsmę pernai sudarytam paliaubų susirėmimui.

Nuo šių metų pradžios Rytų Ukrainoje jau žuvo 30 ukrainiečių karių. Per visus 2020 metus šis skaičius buvo 50.

Eskalacija prie vadinamosios sąlyčio linijos ir griežta retorika paskatino surengti naują derybų ratą. Maskvos, Kijevo ir prorusiškų separatistų atstovai antradienį surengė skubų susitikimą, kuriame ieškojo būdų, kaip sušvelninti įtampą.

Nors Ukrainos delegacijos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvo padaryta pažangos siekiant atkurti paliaubas, dėl kurių buvo sutarta pernai liepą, jokio proveržio kol kas nematyti.

V. Zelenskis savo kalboje sakė, kad nors Ukraina nenori karo, ji yra pasirengusi kovoti.

Rusijai telkiant dideles pajėgas prie Ukrainos sienos, V. Zelenskis paprašė Vakarų pagalbos.

Tačiau kai kurie kovų išvarginti ukrainiečių kariai neatrodė nusiteikę optimistiškai.

„Pasaulis sako, kad nori padėti Ukrainai, – AFP viename kaime prie fronto linijos sakė 24 metų karys Tarasas. – Tačiau kol kas kovojame su Rusija vieni.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (655)