Jis tikino, kad imsis visų reikalingų priemonių tam, jog panaikintų barjerus, atsiradusius dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos susitarimo.

Tačiau Airijos premjeras Michealas Martinas tvirtina, kad „Brexit“ protokolas nekelia pavojaus Šiaurės Airijos konstitucinei padėčiai Jungtinėje Karalystėje.

Jiedu BBC programai „Spotlight“ davė interviu, kuris buvo panaudotas filmui, skirtam Šiaurės Airijos šimtmečio minėjimui.

Filmas „A Contested Centenary“ bus transliuojamas antradienio vakarą. Interviu šiam filmui taip pat davė Šiaurės Airijos pirmoji ministrė Arlene Foster ir jos pavaduotoja Michelle O'Neill.

Patikrinimai „turėjo būti sklandūs ir draugiški“

Televizijos filmui B. Johnsonas pasakojo, kad jo vyriausybė mėgina „apšlifuoti“ Šiaurės Airijos protokolą ir suteikti jam dailesnę formą.

Jis įspėjo, kad vyriausybė imsis tolesnių veiksmų, jei Europos Sąjunga atkakliai laikysis nepajudinamo požiūrio dėl tokių klausimų kaip britiškų rožių krūmų, žemių ar dešrelių tiekimas į Šiaurės Airiją.

Pabrėždamas, kad pasitraukimo iš Europos Sąjungos susitarime pažymima integrali Šiaurės Airijos vieta Jungtinės Karalystės vidaus rinkoje, premjeras sakė, kad tai, kaip susitarimas traktuojamas, šios nuostatos neatitinka.

Jis tvirtino, kad Airijos jūra gabenamų prekių patikrinimai visados turėjo būti sklandi ir draugiška priemonė, o Jungtinės Karalystės ekonominės rinkos vientisumą premjeras apibūdino kaip didžiausios svarbos dalyką.

Junionistai reikalavo visiškai atmesti protokolą ir įsivėlė į teisinę kovą, tvirtindami, kad susitarimas pažeidžia Jungtinės Karalystės Sąjungos aktą.

B. Johnsonas sakė, kad jei jis padarys išvadą, jog prekybos patikros Airijos jūroje neatitinka Jungtinės Karalystės interesų, jis pritaikys 16-ąjį straipsnį, leidžiantį arba Londonui, arba Briuseliui laikinai sustabdyti protokolo galiojimą.

Tačiau M. Martinas teigė, kad būtų pernelyg dramatiška kam nors tvirtinti, jog protokolas – kurio pasekmė yra Airijos jūroje vykstančios prekių, judančių tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos, patikros – drasko Jungtinę Karalystę.

Airijos premjeras sakė manantis, kad ankstyvieji ženklai rodo, jog junionistai pragmatiškai įvertins protokolą.

M. Martinas taip pat aiškino nerimaujantis, kad „įkaitimas“ dėl protokolo, kurį paskatino jo politiniai kritikai, „paskandino“ Šiaurės Airijos verslininkų, ūkininkų ir švietimo institucijų, naujuose prekybos susitarimuose galinčių įžvelgti potencialios naudos, balsus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)