Jis nurodė, kad trečiadienį iškvies Rusijos ambasadorių ir paskelbs tolesnius veiksmus po to, kai buvo išsiųsti 18 rusų diplomatų, kuriuos Čekija laiko slaptais agentais, o Maskvai nusprendus išsiųsti 20 čekų diplomatų.

„Raginame ES ir NATO šalis imtis kolektyvinių veiksmų, siekiant išsiuntimų iš solidarumo“, – žurnalistams sakė J. Hamačekas.

Toks raginimas nuskambėjo Prahai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas 2014 metais surengus aukų pareikalavusį sprogdinimą Čekijos teritorijoje.

Pirmadienį savo postus paliko 18 rusų diplomatų, kuriuos Čekijos žvalgyba identifikavo kaip šnipus. Tuo metu Rusija išsiuntė 20 čekų diplomatų, dirbusių Maskvoje.

Pasak J. Hamačeko, jis trečiadienio popietę iškvies rusų ambasadorių Aleksandrą Zmejevskį, siekdamas pareikšti jam protestą prieš rusų vyriausybės atsaką, kurį Praha laiko neproporcingu.

„Būtų logiška, kad Čekijai nusprendus imtis tolesnių veiksmų, apie tai pirmasis išgirstų Rusijos ambasadorius“, – pažymėjo čekų ministras.

Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pareiškė, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU 2014 metais surengė du sprogdinimus, iš kurių vienas pražudė du žmones ir padarė reikšmingos materialinės žalos.

Tuos sprogdinimus tirianti čekų policija ieško dviejų vyrų, laikomų įtariamaisiais 2018 metais Anglijos Solsberyje įvykdyto buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo byloje.

Praha pirmadienį taip pat nusprendė pašalinti rusų atominės energetikos milžinę „Rosatom“ iš konkurso dėl naujo bloko statymo vienoje Čekijos branduolinėje elektrinėje.

J. Hamačekas pridūrė, jog čekų vyriausybė nebesvarstys galimybės įsigyti rusiškos vakcinos nuo COVID-19 „Sputnik V“.

Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su vienu 2014 metų sprogimu.

Čekijos policija vėliau taip pat paskelbė, kad dėl šio dvi gyvybes nusinešusio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais įtariami asmenys.

„18 Rusijos ambasados darbuotojų per 48 valandas privalo išvykti iš mūsų Respublikos“, – žurnalistams sakė Čekijos laikinasis užsienio reikalų ministras Janas Hamačekas.

Premjeras Andrejus Babišas sakė, jog Čekija turi „aiškių įrodymų“, susiejančių GRU karininkus iš 29 155-ojo padalinio su sprogimu kariuomenės amunicijos sandėlyje netoli Čekijos rytuose esančio Vrbeticės kaimo.

Premjeras pridūrė šią informaciją gavęs penktadienį, bet nepaaiškino, kodėl tyrimas taip ilgai užtruko.

„Tas sprogimas nulėmė didžiulę materialinę žalą ir sukėlė rimtą grėsmę daugelio vietos žmonių gyvybei, bet, visų svarbiausia, pražudė du piliečius“, – sakė A. Babišas.

Sprogimas 2014 metų spalio 16 dieną įvyko sandėlyje su 58 t amunicijos. Po kelių mėnesių įvyko kitas didelis sprogimas netoliese esančiame sandėlyje su 98 t amunicijos.

Petrovas ir Boširovas

Čekijos kovos su organizuotu nusikalstamumu skyrius NCOZ paskelbė dėl šių sprogimų ieškantis dviejų rusiškus pasus naudojančių vyrų.

Šiuose pasuose įrašytos 1979 metais gimusio Aleksandro Petrovo ir 1978-aisiais gimusio Ruslano Boširovo pavardės. Šių pasų turėtojų taip pat ieško Jungtinė Karalystė, dėl Skripalių apnuodijimo Anglijos Solsberio mieste.

Rusija neigia, kad yra susijusi su šiuo apnuodijimu Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, bet pablogėjus diplomatiniams santykiams Vakarų šalys, įskaitant JAV, tuomet išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatų, o Rusija ėmėsi atitinkamų atsakomųjų priemonių.

„Abu šie vyrai buvo Čekijos teritorijoje... 2014 metų spalį“, kai įvyko sprogimas Vrbeticėje, nurodė NCOZ ir pridūrė, kad abu šie asmenys taip pat naudojosi tadžikų ir moldavų tapatybėmis.

Pasak A. Babišo, 18 diplomatų išvarymui visiškai pritaria kairiojo sparno prezidentas Milošas Zemanas, palaikantis glaudžius ryšius su Maskva ir Pekinu.

M. Zemanas ne kartą kritikavo savo šalies Saugumo informacijos tarnybą (BIS), kaltinančią Rusijos žvalgybos tarnybas surežisavus pastarojo meto kibernetines atakas prieš Čekijos užsienio reikalų ministeriją ir kitus taikinius.

Reikalavimas sumažinti ambasados teritoriją

Rusijos ambasada privalo apleisti dalį Stromovskos parko (apie 5 tūkst. kvadratinių metrų), kurią užima, ir savo teritoriją apsiriboti iki 1968 metų ribų. Tokį reikalavimą Čekijos sostinės taryba pateikė šalies valdžiai.

„53 metus trunkanti dalies Stromovkos parko okupacija, vykdoma Rusijos Federacijos, turi pagaliau baigtis“, – savo tviterio paskyroje pareiškė seniūnas.

Maža to, Čekija pašalins Rusijos valstybinę korporaciją „Rosatom“ iš Dukovanų atominės elektrinės plėtros rangovės konkurso, kilus tarptautiniam politiniam skandalui.

Kaip skelbia agentūra „Bloomberg“, apie tokį sprendimą informavo Čekijos vicepremjeras, pramonės ir prekybos ministras Karelas Havličekas.

Sprendimas priimtas Prahai ir Maskvai išsiuntus viena kitos diplomatų, Čekijai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas jos teritorijoje surengus gyvybių pareikalavusį sprogimą 2014 metais.

„Per kelias dienas jai („Rosatom“ – red.) bus atimta galimybė dalyvauti konkurse“, – interviu Čekijos žiniasklaidai kiek anksčiau pareiškė K. Havličekas.

Jis taip pat išreiškė abejones dėl „Rosatom“ galimybių dalyvauti šiame projekte kaip subrangovei.

„Tai praktiškai neįmanoma. Nė vienas kandidatų nesirinks tiekėjo iš „Rosatom“, – atsakydamas į atitinkamą klausimą sakė K. Havličekas.

Rusija išsiunčia 20 Čekijos diplomatų

Reaguodama į 18 Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Prahos, Rusija paskelbė 20 Čekijos ambasados ​​Maskvoje darbuotojų nepageidaujamais Rusijoje. Jiems nurodyta iš Rusijos išvykti per kiek daugiau nei parą, sekmadienį vakare pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Į Rusijos UMR buvo iškviestas Čekijos ambasadorius Vitezslavas Pivonka. Jis buvo informuotas, kad 20 Čekijos ambasados ​​Maskvoje darbuotojų paskelbti persona non grata. Jiems liepta palikti mūsų šalies teritoriją iki balandžio 19 dienos pabaigos“, – teigiama pranešime.

Praha šeštadienį pranešus apie sprendimą išsiųsti 18 Rusijos diplomatų, kurie, kaip manoma, užsiiminėjo šnipinėjimu, Rusija pagrasino į šį žingsnį atsakyti atsakomosiomis priemonėmis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)