„Vakcinos gaminamos 53 gamyklose ES. Mūsų žemynas dabar yra svarbiausias gamintojas pasaulyje po JAV“, – Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“ interviu sakė vidaus rinkų komisaras Thierry Bretonas.

„Šiuo metu gerai žinau, kiek dozių gaminama ir kiek milijonų jų bus pristatoma kiekvieną savaitę“, – teigė jis.

„Dėl šios priežasties galiu užtikrinti, kad iki liepos vidurio turėsime tiek vakcinų dozių, kad jų pakaks paskiepyti 70 proc. ES šalių suaugusiųjų populiacijos“, – tikino komisaras. Dauguma sveikatos apsaugos ekspertų teigia, kad, vakcinavus tokią dalį gyventojų, susidaro kolektyvinis imunitetas.

Remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, bent jau viena vakcinos doze ES paskiepyta tik kiek daugiau nei 20 proc. gyventojų. JAV bent vienos vakcinos dozės jau sulaukė pusė visų suaugusių gyventojų, o nuo pirmadienio skiepams nuo koronaviruso registruotis jau gali visi vyresni nei 18 m. žmonės.

Daugelio ekspertų teigimu, 70 proc. yra slenkstis, kurį reikia pasiekti, kad susidarytų vadinamasis bandos imunitetas.

ES vyriausybės sulaukia griežtos kritikos dėl bloko bendrų pastangų skiepams įsigyti. Bendrijos vakcinavimo kampanija prasidėjo lėtai ir smarkiai atsiliko nuo skiepijimo Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Mažiausiai viena skiepo doze jau paskiepyta pusė JAV suaugusiųjų ir nuo pirmadienio šioje šalyje skiepą gali gauti visi vyresni nei 18 metų žmonės.

Tuo metu Europos Sąjungoje bent viena skiepų doze paskiepyta tik kiek daugiau nei 20 proc. suaugusiųjų, nurodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

T. Bretonas tvirtino, kad artimiausiais mėnesiais Europa prisivys, nes gamybos pajėgumai „iki šios vasaros pasieks 200 mln. dozių per mėnesį“.

Tačiau jis atmetė galimybę artimiausiu metu pradėti naudoti rusišką vakciną „Sputnik V“, nors Vokietija šį mėnesį pradėjo diskusijas su Maskva, nelaukdama koordinuotų ES veiksmų.

Europos vaistų agentūra (EVA) vertina „Sputnik V“ saugumą ir veiksmingumą, bet jai „vis dar trūksta būtinų duomenų“, sakė T. Bretonas.

Net jei ši vakcina būtų patvirtinta, „turėtume rasti gamybos pajėgumų, nes rusai neturi didelių gamyklų ir ieško partnerių Europoje, kurie jau visiškai mobilizuoti“.

„Dėl visų šių priežasčių nemanau, kad Europa iki 2021 metų pabaigos galėtų turėti reikšmingą „Sputnik“ kiekį“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)