„53 metus trunkanti dalies Stromovkos parko okupacija, vykdoma Rusijos Federacijos, turi pagaliau baigtis“, – savo tviterio paskyroje pareiškė seniūnas.

Maža to, Čekija pašalins Rusijos valstybinę korporaciją „Rosatom“ iš Dukovanų atominės elektrinės plėtros rangovės konkurso, kilus tarptautiniam politiniam skandalui.

Kaip skelbia agentūra „Bloomberg“, apie tokį sprendimą informavo Čekijos vicepremjeras, pramonės ir prekybos ministras Karelas Havličekas.

Sprendimas priimtas Prahai ir Maskvai išsiuntus viena kitos diplomatų, Čekijai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas jos teritorijoje surengus gyvybių pareikalavusį sprogimą 2014 metais.

„Per kelias dienas jai („Rosatom“ – red.) bus atimta galimybė dalyvauti konkurse“, – interviu Čekijos žiniasklaidai kiek anksčiau pareiškė K. Havličekas.

Jis taip pat išreiškė abejones dėl „Rosatom“ galimybių dalyvauti šiame projekte kaip subrangovei.

„Tai praktiškai neįmanoma. Nė vienas kandidatų nesirinks tiekėjo iš „Rosatom“, – atsakydamas į atitinkamą klausimą sakė K. Havličekas.

Čekija šeštadienį paskelbė nusprendusi išsiųsti iš šalies 18 Rusijos diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su dvi gyvybes nusinešusiu 2014 metų sprogimu.

Čekijos policija taip pat šeštadienį paskelbė, kad dėl šio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais Anglijos Solsberio mieste įtariami asmenys.

Reaguodama į 18 Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Prahos, Rusija sekmadienį vakare paskelbė 20 Čekijos ambasados ​​Maskvoje darbuotojų nepageidaujamais Rusijoje. Jiems nurodyta iš Rusijos išvykti iki balandžio 19 dienos pabaigos.

Čekija planuoja Dukovanų branduolinėje jėgainėje pastatyti du papildomus energijos blokus po 1200 megavatų. „Rosatom“ ne kartą skelbė esanti pasiryžusi dalyvauti rangovės konkurse.

Čekija turi dvi AE, kuriose veikia rusiškų projektų reaktoriai. Dukovanų jėgainė dabar turi keturis VVER-440, o Temelino – du VVER-1000 reaktorius.

Tuo metu Rusija uždraudė Čekijos ambasadai šalyje įdarbinti Rusijos piliečių.

Čekijos ambasadai Maskvoje draudžiama samdyti Rusijos piliečių. Tokį spendimą „Rossija-1“ televizijos kanalo laidoje „60 minut“ paviešino Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Tiek Jungtinių Valstijų, tiek Čekijos klausimu priimtas sprendimas, kad šių šalių ambasados nebegali samdyti mūsų šalies piliečių. Būtent jie sudarė didžiąją, pagrindinę dalį Čekijos ambasados organizacijos Maskvoje. Ten dirbo labai daug Rusijos Federacijos piliečių“, – Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės žodžius cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Taip pat M. Zacharova „kiaulyste ir veidmainyste“ pavadino sprendimą iš Prahos išsiųsti Rusijos Federacijos diplomatų.
Ji incidentą susiejo ir su „atskleistu sąmokslu dėl konstitucinio perversmo Baltarusijoje“, taip pat su Jungtinių Valstijų, esą, „atsakingų už išsiuntimą“, pozicija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (520)