„Šis perkėlimas reiškia, kad jis bus laikomas tokioje pačioje kankynėje, tik didesnėje. Čia perkeliami sunkiai sergantys pacientai. Tai reiškia, kad A. Navalno būklė prastėja. Ir ji suprastėjo tiek, kad net jo kankintojai tai pripažino“, – rašo I. Ždanovas.

Jis spėja, kad prieš balandžio 21 d. protesto akcijas valdžia skelbs „geras naujienas“ apie A. Navalno būklę. Pasak jo, patikimą informaciją apie Kremliaus kritiko sveikatą galima išgirsti tik iš jo advokatų.

Vienas iš A. Navalno gydytojų reanimatologas Aleksejus Erlichas teigė, kad vitaminų terapija, apie kurią pranešė Federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN), yra įmanoma tik kaip dalis kito gydymo.

Jei taikoma tik vitaminų terapija, toks gydymas yra „abejotinas“, pridūrė gydytojas.


„Aleksejaus neperkelia į ligoninę, jį perkelia į kitą koloniją – kalėjimą, kuriame gydomi tuberkulioze sergantys nuteistieji! Tai visai ne tokia ligoninė, kurioje nustatoma diagnozė ir paskiriamas gydymas. Mes reikalaujame nedelsiant sušaukti konsiliumą ir pas A. Navalną įleisti mus, jo gydytojus“, – tviteryje rašo asmeninė opozicionieriaus gydytoja Anastasija Vasiljeva.

Opozicijos politikas Ilja Jašinas feisbuke pasisakė dar griežčiau. Pasak jo, pasigilinus, kur bus vežamas A. Navalnas, apėmė siaubas.

„Aleksejaus Navalno situacija yra nepaprastai įtempta. Žmogų už grotų paprasčiausiai iš lėto žudo ir, neperdedant, į jo likimą nukreiptas viso pasaulio dėmesys. Aleksejus atsidūrė ant didžiausių pasaulio leidinių viršelių. Žmonės rengiasi išeiti į gatves. Visas užsienio šalių vadovų bendravimas su kolegomis iš Rusijos baigiasi A. Navalno tema.

Kremliaus užduotis – nuslopinti šios temos intensyvumą ir paskatinti ją išsikvėpti.

Ir štai šiandien mus pasiekia naujiena, kad A. Navalnas perkeltas į ligoninę. Mums sako: nusiraminkite, viskas jam bus gerai. Gydome, neleisime numirti. Beviltiško pastarųjų dienų siaubo fone taip norisi gerų naujienų, kad netgi mano pirmoji reakcija buvo džiaugsminga.

Tačiau perskaitę antraštes ėmėme gilintis į detales, ir džiaugsmą pakeitė dar didesnis siaubas.

Paaiškėjo, kad Aleksejus buvo perkeltas ne į srities ligoninę ir netgi ne į specialią nuteistiesiems skirtą ligoninę. Jis paguldytas į kalėjimo ligoninę, esančią kolonijos teritorijoje.

Paaiškėjo, kad civiliams gydytojams jo nebuvo leista apžiūrėti. O kalėjimo gydytojai toje kolonijoje, remiantis kitų nuteistųjų liudijimais, patys su džiaugsmu dalyvauja kalinių kankinime. Sadizmo apraiškomis jie neretai pranoksta paprastus prižiūrėtojus.

Paaiškėjo, kad iš žiauriu elgesiu pasižyminčios kolonijos A. Navalną iš esmės perkėlė į ligoninės tipo kankinimų kamerą, kurioje žmonės paverčiami neįgaliais.

Tad, nepaisant džiugių antraščių naujienų portaluose, jokio pagrindo džiaugtis nėra. Veikiau atvirkščiai: A. Navalnui tebegresia mirtinas pavojus.

Būtina išgelbėti Aleksejų“, – feisbuke rašo I. Jašinas.

Tuo metu Kremlius pirmadienį atmetė Vakarų valstybių nerimą dėl A. Navalno, kuris prieš tris savaites pradėjo bado streiką, sveikatos ir pareiškė nesekąs jo sveikatos būklės.

„Rusijos Federacijos nuteistųjų sveikata negali ir neturi būti jų interesų tema“, – omenyje turėdamas Vakarų valstybes teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, pridurdamas, kad „mes nesekame Rusijos kalinių sveikatos būklės“.

Kovo 31 dieną aršiausias prezidento Vladimiro Putino oponentas, kuris buvo įkalintas vasario mėnesį, paskelbė bado streiką, reikalaudamas tinkamo gydymo dėl nugaros skausmų bei kojų ir rankų tirpimo.

Šeštadienį A. Navalno gydytojai įspėjo, kad jis „bet kurią akimirką“ gali patirti širdies smūgį, nes jo sveikatos būklė sparčiai blogėja.

Jungtinės Valstijos įspėjo Kremlių dėl pasekmių, jei A. Navalnas mirs kalėjime.

J. Borrellis sakė, kad A. Navalno būklė „kelia didelį susirūpinimą“, ir dar kartą paragino tuojau pat leisti susitikti su A. Navalnu medikams, kuriais jis pasitiki.

Kiek anksčiau pirmadienį Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad per susitikimą su ES kolegomis siūlys imtis „neatidėliotinų priemonių“.

„Kremlius tęsia A. Navalno likvidavimo kampaniją, ignoruoja prašymus suteikti tinkamą medicininę pagalbą. Jei tarptautinė bendruomenė nereaguos, režimo opozicionierius bus tyliai pasiųstas myriop. Kremlius beatodairiškai ir be skrupulų siekia sunaikinti visus tuos, kas jam drįsta pasipriešinti“, – prieš Užsienio reikalų tarybos posėdį̨ sakė G. Landsbergis.

44 metų A. Navalnas buvo areštuotas sausio mėnesį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po sunkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. A. Navalną kėsintasi nunuodyti pernai rugpjūtį. Jis neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Keletą dienų opozicionierių gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. A. Navalnas kaltina Maskvą, bet Vladimiro Putino administracija neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

A. Navalnui dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė skirta dėl senos bylos, kurioje politikas apkaltintas pinigų grobstymu, o bausmę jis atlieka pataisos kolonijoje Pokrovo mieste, esančiame maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

ES spalio mėnesį dėl A. Navalno apnuodijimo paskelbė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams, o vasarį dėl A. Navalno arešto ir įkalinimo ėmė taikyti sankcijas dar keturiems asmenims.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sekmadienį sakė, kad šios sankcijos gali būti išplėstos.

A. Navalno bendražygiai sekmadienį paragino rusus balandžio 21-ąją išeiti į gatves ir reikalauti jį paleisti. Protestai turi vykti po prezidento V. Putino metinio pranešimo.

ES ragina Rusiją leisti A. Navalnui susitikti su savo gydytojais

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė, kad gydytojams, kuriais pasitiki kalinamas rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas, turi būti leista jį aplankyti, nors jis perkeltas į kaliniams skirtą ligoninę.

„Mums pranešta naujiena, kad ponas Navalnas buvo perkeltas į regioninę kalinių ligoninę, tačiau rusų valdžia vis tiek privalo suteikti jam galimybę nedelsiant susitikti su medicinos specialistais, kuriais jis pasitiki“, – pabrėžė J. Borrellis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)