JAV prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę paskelbė, kad visi likę JAV kariai iš Afganistano išvyks prieš 20-ąsias rugsėjo 11-osios išpuolių metines, tačiau tai yra keturiais mėnesiais vėliau nei pernai susitarė JAV ir Talibano derybininkai. Vėlesnis karių išvedimas supykdė Talibaną, jis grasino atnaujinti atakas prieš JAV pajėgas. Tačiau A. Blinkenas teigė, kad Vašingtonas galės pastebėti Talibano veiksmus „realiu laiku“ ir imtis veiksmų.

„Taigi, jei jie vėl pradės ką nors, jie liks ilgame kare, kuriuo jie taip pat nėra suinteresuoti“, – teigė sekretorius.

Amerikiečių kariai bus išvesti iš šalies, nepaisant aklavietės Afganistano vyriausybės ir Talibano taikos derybose.

Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovas Williamas Burnsas ir JAV generolai, tarp kurių buvęs ginkluotųjų pajėgų vadas Davidas Petraeusas, tvirtina, kad šis žingsnis gali įstumti Afganistaną giliau į smurtą, o Amerika liks neapsaugota nuo terorizmo grėsmės.

„Terorizmo grėsmė persikėlė į kitas vietas. Mūsų darbotvarkėje yra ir kitų labai svarbių klausimų, įskaitant santykius su Kinija, ir įskaitant kovą su viskuo nuo klimato kaitos iki COVID“, – televizijai ABC sakė A. Blinkenas.

Praėjusią savaitę sekretorius Kabule susitiko su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani ir aukšto rango JAV pareigūnais, ir supažindino juos su J. Bideno sprendimu užbaigti „amžinąjį karą“, kuris prasidėjo kaip atsakas į rugsėjo 11 d. išpuolius JAV 2001 metais.

Pasak A. Blinkeno, JAV jau pasiekė savo užsibrėžtus tikslus.

Afganistane vis dar yra 2 500 JAV karių, bet kadaise jų skaičius siekė daugiau kaip 100 tūkst.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)