Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su dvi gyvybes nusinešusiu 2014 metų sprogimu amunicijos sandėlyje.

Čekijos policija vėliau taip pat paskelbė, kad dėl šio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu Anglijoje 2018 metais įtariami asmenys.

Šiuose pasuose įrašytos 1979 metais gimusio Aleksandro Petrovo ir 1978-aisiais gimusio Ruslano Boširovo pavardės. Nustatyta, kad šiais pasais Čekijoje naudojosi dėl minimo sprogimo įtariami Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga. Čekijos žiniasklaida pranešė, kad įtariamųjų tapatybės nustatytos pagal vietos vaizdo kamerų įrašus bei nuotraukas, paskelbtas po Skripalių apnuodijimo.

Tačiau Rusija sekmadienį šiuos teiginius pavadino absurdiškais ir atsakydama į Čekijos veiksmus paskelbė, kad 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų iki pirmadienio vakaro privalo išvykti iš šalies.

Pastaruoju metu įtampa tarp Maskvos ir Vakarų vėl išaugo dėl virtinės klausimų, įskaitant Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos sienos, kišimąsi į JAV rinkimus ir kitus priešiškais laikomus veiksmus.

Apie Čekijos diplomatų išsiuntimą Rusija paskelbė Užsienio reikalų ministerijai iškvietus čekų ambasadorių Maskvoje Vitezslavą Pivonką.

„Pivonka buvo informuotas, kad 20 Čekijos ambasados ​​Maskvoje darbuotojų paskelbti persona non grata", – pareiškime nurodė Užsienio reikalų ministerija.

„Kone karo veiksmas“

„Jiems liepta palikti mūsų šalies teritoriją iki balandžio 19 dienos pabaigos“, – pridūrė ministerija, pavadinusi Čekijos vyriausybės sprendimą išsiųsti rusų diplomatus „beprecedenčiu priešišku veiksmu“.

„Trokšdami įtikti Jungtinėms Valstijoms,... neseniai paskelbusioms sankcijų Rusijai, Čekijos pareigūnai šiuo atžvilgiu pranoko net savo šeimininkus kitapus Atlanto“, – anksčiau sekmadienį pareiškė ministerija.

Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijų Rusijai ir išvarė 10 rusų diplomatų, reaguodamos į, pasak Vašingtono, Kremliaus kišimąsi į JAV rinkimus, didžiulę kibernetinę ataką ir kitokią priešišką veiklą.

Prahoje protestuotojai kečupu ištepliojo Rusijos ambasados sieną, o politikai žadėjo pasekmes Rusijai.

„Kitos šalies vykdomas Čekijos Respublikos piliečių žudymas jos teritorijoje – tai kone karo veiksmas“, – sekmadienį per mitingą prie Rusijos ambasados Prahoje naujienų agentūrai AFP sakė protestuotojas Tomas Peszynski.

Maždaug 100 protestuotojų laikė užrašus „Mes ne Rusijos galinis kiemas“, skandavo „Gėda“ ir mojavo Europos Sąjungos bei NATO vėliavomis.

Diena anksčiau policija sulaikė septynis žmones, ištepliojusius ambasados sieną kečupu.

Čekijos politikai taip pat reiškė pasipiktinimą. Keli ministrai sakė, kad Rusijos kompanijos dėl saugumo neturėtų dalyvauti planuojamose naujo branduolinio reaktoriaus statybose.

„Negaliu įsivaizduoti [Rusijos energijos milžinės] „Rosatom“, pasiekiančios saugumo vertinimo [etapą]", – sakė pramonės ministras Karelas Havličekas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)