Pasak premjero, ministrų kabinetas pirmadienį išnagrinės Čekijos saugumo informacijos tarnybos (BIS) surinktą bylos medžiagą ir ją aptars.

„Byla pirmadienį bus aptarta vyriausybėje, nes kiti ministrai jos nematė, ir aš noriu, kad duomenys būtų išslaptinti“, – interviu laikraščiui „Lidove noviny“ sakė jis.

A. Babišas pažadėjo, kad tuomet čekai turės galimybę susipažinti su išslaptintais dokumentais.

Paklaustas, ar bus imtasi papildomų priemonių, jis atsakė, kad, jo manymu, 18 Rusijos diplomatų išsiuntimas yra tinkamas atsakas.

Premjeras taip pat sakė, kad jau informavo kitas Europos Sąjungos nares ir apie bylą pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui.

„Būtinai tą aptarsime kitame Tarybos posėdyje“, – pridūrė jis.

Čekijos vyriausybė šeštadienį paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų, kuriuos čekų žvalgybininkai vadina Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) bei karinės žvalgybos agentūros GRU slaptaisiais agentais ir sieja su 2014 metų sprogimu kariuomenės amunicijos sandėlyje netoli Čekijos rytuose esančio Vrbeticės kaimo.

Čekijos policija vėliau taip pat paskelbė, kad dėl šio dvi gyvybes nusinešusio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais įtariami asmenys.

Rusija grasina imtis atsakomųjų priemonių

Rusijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė griežtą protestą Prahai dėl "beprecedenčio" 18 Rusijos ambasados ​​darbuotojų išsiuntimo. Pasak ministerijos, dėl šio „priešiško žingsnio“ matyti Vašingtono dalyvavimo „pėdsakų“.

„Reiškiame griežtą protestą Čekijos valdžios institucijoms. Imsimės atsakomųjų priemonių, kurios privers šios provokacijos autorius suvokti visą savo atsakomybę už normalaus mūsų šalių santykių vystymosi pagrindų sunaikinimą“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Sekmadienį Rusija pagrasino imtis atsakomųjų priemonių po to, kai Čekijos vyriausybė nusprendė iš šalies išsiųsti 18 Rusijos diplomatų, nustačiusi, kad jie yra žvalgybos agentai, informuoja AFP.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Čekijos sprendimas išsiųsti ambasados darbuotojus neturi precedento. Pasak ministerijos, Rusijai mesti įtarimai, kad jos specialiosios tarnybos atsakingos už 2014 m. įvykusius sprogimus amunicijos sandėlyje, tėra „nepagrįsti išsigalvojimai“.

„Reiškiame Čekijos valdžiai griežtą protestą. Mes imsimės atsakomųjų priemonių, kurios privers šios provokacijos autorius suvokti savo atsakomybę dėl normalių santykių žlugdymo tarp mūsų valstybių“, – teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Nors Rusija nepatikslino, kokių priemonių ketinama imtis, tačiau Čekijos sprendimą pavadino absurdišku.

Šeštadienį Čekija paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 Rusijos ambasados darbuotojų po to, kai buvo nustatyta, kad jie dirba Rusijos Federacijos Išorinės žvalgybos tarnybai (SVR) ir Vyriausiosios žvalgybos valdybai (GRU).

Čekija taip pat paskelbė, kad dėl 2014 m. įvykusių sprogimų amunicijos sandėlyje ieškomi du rusai, kurie naudojosi tais pačiais pasais kaip ir dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą 2018 m. Jungtinėje Karalystėje apnuodiję įtariamieji.

Maskva pareiškė, kad toks Čekijos žingsnis yra priešiškas, o prie jo prisidėjo JAV, ir apkaltino Čekijos valdžią pataikavimu „šeimininkams kitapus Atlanto“.

Anksčiau šią savaitę JAV išsiuntė 10 Rusijos diplomatų dėl kišimosi į JAV rinkimus, didelio masto kibernetinės atakos ir kitų priešiškų veiksmų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)