Šeštadienį Čekija nurodė 18 Rusijos ambasados darbuotojų išvykti iš šalies, nes tyrimo metu nustatyta, kad Rusijos žvalgyba galėjo prisidėti prie sprogimo, kurio metu žuvo du žmonės.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad „Praha puikiai žino, kas nutinka po „tokių triukų“.

Tuo metu Rusijos Federacijos tarybos pirmasis pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas, komentuodamas ambasados darbuotojų išsiuntimą, teigė, kad Čekijos priekaištai yra absurdiški, ir Rusija imsis proporcingų atsakomųjų priemonių.

Diplomatų išsiuntimas ir įtarimai, kad Rusijos žvalgyba prisidėjo prie sprogimų, žymi didžiausią krizę Čekijos ir Rusijos santykiuose nuo 1989 m.

Nesutarimai kilo tuo metu, kai Vakarams nerimą kelia Rusijos kariuomenės sutelkimas prie sienos su Ukraina ir aneksuotame Kryme bei intensyvėjant kovoms tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

Sekmadienį ES patvirtino Čekijos užsienio reikalų ministro Jano Hamačeko teiginius, kad ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį surengs nuotolinį susitikimą, kad aptartų situaciją dėl įtarimų Rusijai. ES ministrų susitikimas buvo planuotas iš anksto.

Čekijos policija paskelbė dviejų vyrų paiešką dėl rimtų nusikaltimų. Jie keliavo su rusiškais pasais, išduotais Aleksandro Petrovo ir Ruslano Boširovo vardais. Šie vyrai 2014 m. lankėsi Čekijoje prieš įvykstant sprogimams amunicijos sandėlyje.

Šiais vardais prisistatinėjo du Rusijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karininkai, kuriuos Jungtinės Karalystės prokurorai apkaltino prisidėjus prie buvusio Rusijos šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo, naudojant nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Solsberio mieste 2018 m.

JAV ir Jungtinė Karalystė pareiškė paramą Čekijai incidente su Rusija.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė, kad Čekija atskleidė, ką GRU pasiruošusi padaryti vykdydama pavojingas ir piktavališkas operacijas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)