Čekijos policija taip pat paskelbė, kad dėl šio dvi gyvybes nusinešusio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu Didžiojoje Britanijoje 2018 metais įtariami asmenys.

„JK visiškai remia savo sąjungininkus čekus, parodžiusius, kaip toli gali nueiti Rusijos žvalgybos tarnybos, bandydamos vykdyti pavojingas... operacijas Europoje“, – sakoma britų užsienio reikalų sekretoriaus Dominico Raabo pareiškime.

„Po „Novičioko“ atakos Solsberyje tai rodo Maskvos elgesio modelį, – sakė jis. – Mes kaip visada pasiryžę ir įsipareigoję patraukti atsakomybėn už ataką Solsberyje atsakingus asmenis ir gerai vertiname Čekijos pareigūnų veiksmus dėl to paties.“

Jis paragino Rusiją „nutraukti tokius veiksmus, pažeidžiančius svarbiausias tarptautines normas“.

Ketvirtadienį Britanija paskelbė iškvietusi Rusijos ambasadorių JK Andrejų Keliną ir išreiškusi didelį susirūpinimą tuo, ką pavadino Maskvos „piktavališkos veiklos modeliu“.

Čekų premjeras Andrejus Babišas šeštadienį sakė, jog Čekija turi „aiškių įrodymų“, susiejančių Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU karininkus iš 29 155-ojo padalinio su 2014 metų sprogimu kariuomenės amunicijos sandėlyje netoli Čekijos rytuose esančio Vrbeticės kaimo.

Čekijos kovos su organizuotu nusikalstamumu skyrius NCOZ paskelbė dėl šių sprogimų ieškantis dviejų rusiškus pasus naudojančių vyrų.

Šiuose pasuose įrašytos 1979 metais gimusio Aleksandro Petrovo ir 1978-aisiais gimusio Ruslano Boširovo pavardės. Šių pasų turėtojų taip pat ieško JK, dėl Skripalių apnuodijimo Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)