Tai bus antrieji pilietinio karo temdomi šalies rinkimai ir jie tikriausiai išlaikys valdžioje prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą).

Sirai užsienyje „galės balsuoti ambasadose“ gegužės 20-ąją, sakoma H. Sabbagho pareiškime. Jame priduriama, kad potencialūs kandidatai savo paraiškas galės teikti nuo pirmadienio.

B. al Assadas, kuris valdžią perėmė 2000-aisiais mirus jo tėvui Hafezui, dar oficialiai nepaskelbė, kad sieks perrinkimo.

Ankstesnius rinkimus, vykusius 2014-aisiais po trejų pilietinio karo metų, jis laimėjo surinkęs 88 proc. balsų.

Pagal Sirijos 2012 metų konstituciją prezidentas gali dirbti tik dvi septynerių metų kadencijas, išskyrus prezidentą, išrinktą per 2014-ųjų rinkimus.

Kandidatai turi būti nuolat gyvenę Sirijoje mažiausiai 10 metų ir tai reiškia, kad užsienyje esantys opozicijos veikėjai rinkimuose dalyvauti negali.

Kandidatai taip pat privalo turėti mažiausiai 35 parlamento, kuriame dominuoja B. al Assado partija „Baath“, narių paramą.

Šiemetiniai rinkimai vyks Rusijos remiamos Sirijos vyriausybės pajėgoms vėl užėmus gyvybiškai svarbų šiaurinį Alepo miestą ir kitas opozicijos kontroliuotas teritorijas. Po šių laimėjimų Damaskas kontroliuoja du trečdalius šalies teritorijos.

Tačiau šalis šiuo metu išgyvena sunkią ekonomikos krizę.

Per dešimtmetį trunkantį Sirijos pilietinį karą jau žuvo mažiausiai 388 tūkst. žmonių, o pusė gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)