Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad į „juodąjį sąrašą“ įtraukti generalinis prokuroras Merrickas Garlandas, JAV prezidento vyriausioji patarėja vidaus politikos klausimais Susan Rice ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Christopheris Wray.

Į Rusiją taip pat negalės atvykti krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas, Nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines, Federalinio kalėjimų biuro direktorius Michaelas Carvajalis, eksprezidento Donaldo Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas ir buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Robertas Jamesas Woolsey.

Ministerijos teigimu, šie pareigūnai „dalyvavo įgyvendinant [JAV politikos] antirusišką kursą“.

Pareigūnų, kuriems draudžiama atvykti, sąrašai paprastai laikomi paslaptyje, tačiau Rusijos URM teigė, kad šįkart pavardes atskleidžia dėl „beprecedenčio“ dabartinės įtampos su Vašingtonu pobūdžio.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau penktadienį pareiškė, kad Maskva, atsakydama į JAV sankcijas, išsiųs 10 amerikiečių diplomatų.

Jis pridūrė, kad nors Rusija turi galimybę imtis „skaudžių priemonių“ prieš Amerikos verslą Rusijoje, ji kol kas to nedarys.

Be to, S. Lavrovas nurodė, kad prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas rekomendavo JAV ambasadoriui Johnui Sullivanui išvykti į Vašingtoną rengti „rimtų konsultacijų“.

Visgi Rusijos URM pareiškė, kad „teigiamai“ vertina Baltųjų rūmų idėją surengti Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino ir JAV prezidento J. Bideno susitikimą, nors tarp šalių auga įtampa ir jos paskelbė viena kitai naujų sankcijų.

„Girdėjome prezidento J. Bideno pareiškimą apie jo suinteresuotumą stabiliais, konstruktyviais ir nuspėjamais santykiais su Rusija, ypač dėl Rusijos ir Amerikos aukščiausiojo lygio susitikimo“, – sakė Užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad į pasiūlymą „buvo pažiūrėta teigiamai ir šiuo metu jis svarstomas“.

Išvakarėse JAV dėl Kremliaus kišimosi į Amerikos rinkimus, didžiulės kibernetinės atakos ir kitos priešiškos veiklos paskelbė sankcijų Rusijai ir nurodė išsiunčiančios iš šalies 10 rusų diplomatų.

Baltieji rūmai nurodė uždrausti JAV finansų institucijoms investuoti į naujų emisijų Rusijos valstybės skolinius vertybinius popierius, išsiųsti 10 šnipinėjimu įtariamų rusų diplomatų ir paskelbti sankcijas 32 asmenims, kurie įtariami prisidėję prie kišimosi į 2020 metų prezidento rinkimus.

Ketvirtadienį įvestas naujas sankcijas J. Bidenas pavadino „pasvertu ir proporcingu“ atsaku į Maskvos priešiškus veiksmus JAV atžvilgiu, tačiau pabrėžė, kad kad Vašingtonas nesiekia „pradėti eskalacijos ir konflikto su Rusija ciklo“.

Kovą Rusija atšaukė savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose konsultacijoms dėl Maskvos ir Vašingtono santykių ateities.

Toks žingsnis, žengtas J. Bidenui prilyginus V. Putiną žudikui ir pareiškus, kad Kremliaus šeimininkui teks „sumokėti“ už įtariamą kišimąsi į rinkimus, neturėjo precedento per abiejų šalių diplomatinių santykių pastarojo meto istoriją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)