„Mes reaguosime į šią priemonę tuo pačiu. Paprašysime dešimties JAV diplomatų Rusijoje palikti šalį“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas.

Ministras taip pat sakė, kad Maskva pridės aštuonis JAV pareigūnus į savo sankcijų sąrašą ir sieks apriboti ir sustabdyti JAV nevyriausybinių organizacijų „kišimąsi“ į Rusijos politiką.

Jis pridūrė, kad nors Rusija turi galimybę imtis „skaudžių priemonių“ prieš Amerikos verslą Rusijoje, ji kol kas to nedarys.

Be to, S. Lavrovas nurodė, kad prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas rekomendavo JAV ambasadoriui Johnui Sullivanui išvykti į Vašingtoną rengti „rimtų konsultacijų“.

Išvakarėse JAV dėl Kremliaus kišimosi į Amerikos rinkimus, didžiulės kibernetinės atakos ir kitos priešiškos veiklos paskelbė sankcijų Rusijai ir nurodė išsiunčiančios iš šalies 10 rusų diplomatų.

S. Lavrovas sakė, kad Rusija vėliau penktadienį paskelbs, kas iš JAV pareigūnų pateko į „juodąjį“ sąrašą.

Tačiau jis taip pat nurodė, kad Maskva „analizuoja“ JAV prezidento Joe Bideno pasiūlymą surengti dvišalį viršūnių susitikimą.

Rusijos URM vadovas pridūrė, kad Rusija išsiųs ir Lenkijos diplomatų, atsakydama į analogišką Varšuvos žingsnį.

Baltieji rūmai nurodė uždrausti JAV finansų institucijoms investuoti į naujų emisijų Rusijos valstybės skolinius vertybinius popierius, išsiųsti 10 šnipinėjimu įtariamų rusų diplomatų ir paskelbti sankcijas 32 asmenims, kurie įtariami prisidėję prie kišimosi į 2020 metų prezidento rinkimus.

Ketvirtadienį įvestas naujas sankcijas J. Bidenas pavadino „pasvertu ir proporcingu“ atsaku į Maskvos priešiškus veiksmus JAV atžvilgiu, tačiau pabrėžė, kad kad Vašingtonas nesiekia „pradėti eskalacijos ir konflikto su Rusija ciklo“.

Kovą Rusija atšaukė savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose konsultacijoms dėl Maskvos ir Vašingtono santykių ateities.

Toks žingsnis, žengtas J. Bidenui prilyginus V. Putiną žudikui ir pareiškus, kad Kremliaus šeimininkui teks „sumokėti“ už įtariamą kišimąsi į rinkimus, neturėjo precedento per abiejų šalių diplomatinių santykių pastarojo meto istoriją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (325)