Remdamiesi duomenimis iš JAV, Oksfordo tyrėjai išanalizavo „AstraZenecavakcinos ir retai pasitaikiusių kraujo krešulių atvejus ir padarė išvadą, kad pasiskiepijusiems žmonėms nevertėtų baimintis.

Paminėtina, kad tyrėjai analizavo tik skiepytų „Pfizer” ar „Moderna“ vakcinomis skiepytų žmonių sveikatos duomenis, informuoja BBC.

Taigi, Oksfordo mokslininkai išanalizavo 81 mln. amerikiečių sveikatos duomenis, peržiūrėjo CVST atvejų, užfiksuotų praėjus dviem savaitėms po koronaviruso diagnozės, skaičių, taip pat skaičiavo, kiek krešulių atvejų suskaičiuota, praėjus dviem savaitėms po vakcinos nuo koronaviruso.

Mokslininkai padarė išvadą: kraujo krešuliai gana retai pasitaiko koronavirusu prasirgusiems asmenims – milijonui žmonių tenka 39 atvejai, o po vakcinos kraujo krešulių atvejai dar retesni.

Tyrimai dar nebaigti

Tiesa, mokslininkai įspėja – jų tyrimo duomenys dar nesulaukė oficialios apžvalgos ir turėtų būti vertinami rezervuotai, nes sudėtinga paskaičiuoti, ar dažna CVST pasitaiko žmonėms; iš dalies dėl to, kad atvejai labai reti.

Tyrėjai išsiaiškino, kad:

  • Krešulių dažniau susidaro žmonėms, kurie jau serga širdies ir kraujagyslių ligomis.
  • 80 proc. žmonių, turėjusių kraujo krešulių, liko gyvi.
  • Kraujo krešulių atvejų pasitaikė žmonėms, jaunesnių nei 30 m., o tai rodo, kad jaunesni žmonės nėra apsaugoti nuo koronaviruso komplikacijų.
  • Skiepytiems mRNA tipo vakcinomis, „Pfizer“ ar „Moderna“, CVST pasitaikė keturiems žmonėms iš milijono.
  • Mokslininkai teigė, kad, remiantis tyrimo duomenimis, nepavyksta nustatyti, ar vakcinos susijusios su krešuliais, reikalingi išsamesni tyrimai.
  • Su „AstraZeneca“ vakcina susijusių tyrimų mokslininkai neatliko, nes šia vakcina JAV neskiepyta.


Europos vaistų agentūra praneša, kad tam tikro tipo CVST atsirado penkiems iš milijono žmonių po pirmos „AstraZeneca“ vakcinos dozės, kita vertus, ja buvo skiepyta kitokia populiacijos dalis nei JAV, taigi duomenų negalima lyginti.

Oksfordo universiteto psichiatrijos profesorius Paulas Harrisonas teigė, kad tyrimas pateikė svarbių duomenų. Pasak P. Harrisono, visų pirma „Covid-19“ žymiai padidina CVST riziką, ir tai – dar viena infekcijos keliama problema. „Antra, „Covid-19“ rizika didesnė nei su esamomis vakcinomis, netgi jaunesniems nei 30 m. žmonėms; į tai reikia atsižvelgti, svarstant vakcinavimo rizikų ir naudo balansą“, – pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)