RFE/RL, kurį Maskva prieš kelerius metus priskyrė „užsienio agentams“, pareiškė, kad iki metų pabaigos jam gresia iki 33 mln. dolerių (27,5 mln. eurų) baudų už tai, kad jis nežymi savo medžiagos atitinkama žyma, kaip reikalauja Rusijos įstatymai.

Amerikiečių tinklapis kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą, Rusijoje veikiančiai nepriklausomai žiniasklaidai besiskundžiant augančiu spaudimu ir tylant Kremlių kritikuojančių žurnalistų balsams.

RFE/FL savo pareiškime nurodė, kad redakcija paprašė Prancūzijoje, Strasbūre, įsikūrusį teismą pritaikyti laikinąsias priemones, kurios neleistų Rusijai „vykdyti 520 „administracinių protokolų“, kuriuos ji surašė, ar grasino surašyti, šiai žiniasklaidos organizacijai nuo 2021 metų sausio“.

Pareiškime priduriama, jog rusų žiniasklaidos kontrolės tarnyba „Roskomnadzor“ jau iškėlė 390 administracinių bylų JAV finansuojamam tinklapiui ir kad dar 130 ruošiamasi iškelti penktadienį.

Pasak tarnybos, Maskvoje veikiančiai organizacijai ir jos generaliniam direktoriui Andrejui Šarui gali grėsti maždaug 2,4 mln. dolerių (2 mln. eurų) baudos, kai penktadienį bus pateikti nauji skundai.

„RFE/RL LLC“ taip pat perspėja, kad Kremliaus kampanija, jei ir toliau bus nekontroliuojama, turės didžiulį neigiamą poveikį tam, kas liko iš nepriklausomos žiniasklaidos Rusijos Federacijoje“, – nurodoma redakcijos pareiškime.

Valdžiai didinant spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai, Rusijos policija anksčiau šią savaitę surengė kratas vieno Maskvoje įsikūrusio studentų naujienų tinklapio redakcijoje, o jos darbuotojams buvo pareikšti kaltinimai dėl nepilnamečiams skirtų raginimų jungtis prie protestų.

Be to, praėjusią savaitę saugumo tarnybos apieškojo savo tyrimais pagarsėjusio žurnalisto Romano Anino namus ir apklausė jį apie 2016 metais atliktą tyrimą dėl galimų Igorio Sečino – Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ vadovo – turtų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)