Pranešime Pakistano telekomunikacijų administracijai Vidaus reikalų ministerija prašo iki 15 val. (13 val. Lietuvos laiku) „visiškai blokuoti“ „Twitter“, „Facebook“, „Whatsapp“, „YouTube“ ir „Telegram“.

Draudimo priežastis nenurodoma, bet ketvirtadienį Prancūzijos ambasada savo piliečiams ir prancūzų kompanijoms Pakistane patarė laikinai palikti šią šalį dėl joje vykusių didžiulio masto protestų.

Dideles Pakistano dalis šią savaitę paralyžiavo smurtiniai, prieš prancūzus nukreipti protestai.

Prie Prancūzijos ambasados, esančios uždaroje diplomatinėje teritorijoje, buvo dislokuotos papildomos saugumo pajėgos, aplink ją kaip įtvirtinimai buvo sustatyti laivybos konteineriai.

Antiprancūziškos nuotaikos šalyje tvyrojo mėnesius, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybei pareiškus paramą vieno žurnalo teisei pakartotinai publikuoti pranašą Muhammadą (Muhamadą) vaizduojančias karikatūras. Daugelis musulmonų tokias karikatūras laiko šventvagiškomis.

Protestams vadovauja viena ekstremistinė politinė partija, per juos žuvo du policininkai.

Politinės partijos dažnai naudojasi socialine žiniasklaida šalininkams telkti, o pastarasis vyriausybės pranešimas pasirodė prieš pat penktadienio maldas, dėl kurių į mečetes paprastai susirenka didelės tikinčiųjų minios. Anksčiau kurstytojiški pamokslai mečetėse yra prisidėję prie protestų.

Pakistano valdžia praeityje socialinės žiniasklaidos ir mobiliojo ryšio paslaugų blokavimu pasinaudodavo norėdama užkirsti kelią dideliems protestams. Tokiomis priemonėmis siekta neleisti protestų lyderiams sukviesti didelių minių į demonstracijas.

Pareigūnams sulaikius partijos „Tehreek-e-Labbaik Pakistan“ (TLP) lyderį Saadą Rizvi, kuris ragino išvaryti iš šalies Prancūzijos ambasadorių, į miestų gatves visoje šalyje pirmadienį išėjo tūkstančiai jo šalininkų.

Premjero Imrano Khano vyriausybei daug metų sunkiai sekėsi pažaboti TLP, bet šią savaitę partija buvo išvis uždrausta, iš esmės pripažinus ją teroristine organizacija.

Protestai jau didele dalimi nuslopinti, bet Lahore tęsiasi sėdimasis streikas vienoje religinėje mokykloje, nors buvo išplatintas S. Rizvi ranka parašytas prašymas nutraukti protestus.

Lapkritį TLP šalininkai sostinę Islamabadą buvo paralyžiavę tris dienas.

Šventvagystė yra itin opus klausimas konservatyviame Pakistane, kur pagal įstatymus už islamo ar islamo veikėjų įžeidimą galima skirti mirties bausmę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)