„Tai energijos karas. Kaip ir bet kuriame kare, negalima kariauti, jei nėra vienybės. Kažkas tikrai pralaimės. Jei „Nord Stream 2“ bus baigtas tiesti, pralaimės ne tik Ukraina... Reikia prisiminti, kad tai ne verslo, [ne] Europos ir Rusijos verslo klausimas... Tai karo klausimas“, – interviu prancūzų laikraščiui „Le Figaro“ sakė V. Zelenskis.

Interviu tekstas penktadienį buvo paskelbtas prezidento interneto svetainėje.

Pasak V. Zelenskio, šitas karas yra hibridinis, analogiškas ankstesniems gamtinių dujų, energijos, prekių ir vakcinų karams.

Komentuodamas „Nord Stream 2“ perspektyvas V. Zelenskis sakė: „Yra du veiksniai. Pirmasis – JAV. Antrasis – Europos šalių vienybė. Mano nuomone, JAV sankcijų politika padės Ukrainai ir aš už tai jiems dėkingas. Jų pozicija šiuo klausimu aiški. Europos šalių pozicijos skiriasi.“

„Rusija tuo naudojasi“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

Rusija tikisi antrąjį eksporto dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos „Nord Stream 2“ baigti tiesti iki šių metų vasaros pabaigos.

55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdynas klojamas greta nuo 2011 metų pabaigos veikiančio, tokio pat pajėgumo dujotiekio „Nord Stream“.

Naujo vamzdyno tiesimo darbai Rusijos laivais buvo atnaujinti vasario pradžioje, praėjus daugiau nei metams po to, kai rangovė iš Šveicarijos juos nutraukė dėl ankstesnės JAV administracijos paskelbtų sankcijų.

Vašingtonas žada plėsti sankcijas šiam projektui.

Be Jungtinių Valstijų, „Nord Stream 2“ priešinasi grupė Europos valstybių, įskaitant Lenkiją, Ukrainą, Lietuvą ir kitas dvi Baltijos šalis, kurios perspėja, jog žemynas taps labiau priklausomas nuo rusiškų dujų tiekimo, o Maskva gali panaudoti dujotiekį kaip politinio poveikio priemonę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)