Prieš Rusijos ekonomiką ir dešimtis asmenų nukreiptas sankcijas J. Bidenas pavadino proporcingu atsaku į Maskvos priešiškus veiksmus JAV atžvilgiu.

JAV prezidentas nurodė, jog anksčiau šią savaitę telefonu kalbėdamasis su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu jam aiškiai pasakė, kad „galėjome nueiti toliau“, bet pridūrė, kad Vašingtonas nesiekia „pradėti eskalavimo ir konflikto su Rusija ciklo“.

„Dabar laikas deeskaluoti, – sakė jis. – Kelias į priekį eina per turiningą dialogą ir diplomatinį procesą.“

J. Bidenas sakė, kad svarbu jam ir V. Putinui susitikti asmeniškai, kad tiesiogiai bendraudami jie galėtų užmegzti „veiksmingesnius santykius“, o Rusijos lyderis su tuo sutikęs.

JAV prezidento siūlomas susitikimas su V. Putinu, kuris galėtų įvykti „šią vasarą Europoje“, būtų galimybė „pradėti strateginio stabilumo dialogą“ dėl virtinės globalių klausimų.

J. Bidenas antradienį telefonu pakvietė V. Putiną surengti aukščiausiojo lygio susitikimą neutralioje šalyje, siekiant sumažinti pastarosiomis savaitėmis dėl konflikto Ukrainoje tvyrančią įtampą tarp Vakarų valstybių ir Maskvos.

V. Putinas dar neatsakė į kvietimą, bet J. Bidenas ketvirtadienį nurodė, kad „mūsų komandos šiuo metu aptarinėja tokią galimybę“.

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad JAV planai įvesti naujų sankcijų Rusijai dėl įtariamo kišimosi į rinkimus ir kibernetinių atakų „nepadės“ tariantis dėl šio potencialaus susitikimo.

Pasak J. Bideno, yra „svarbių pasaulinių iššūkių, dėl kurių Rusijai ir Jungtinėms Valstijoms reikia dirbti kartu, įskaitant Irano ir Šiaurės Korėjos branduolinės grėsmės pažabojimą, pandemijos užbaigimą pasaulyje ir egzistencinės klimato kaitos krizės sprendimą“.

J. Bidenas taip pat sakė kalbėjęs su V. Putinu apie Rusijos invaziją į Ukrainos dalį ir dabartinį pajėgų telkimą prie Ukrainos sienos.

„Patvirtinau JAV paramą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui, ir primygtinai paraginau jį susilaikyti nuo bet kokių karinių veiksmų“, – sakė JAV prezidentas.

Tačiau J. Bidenas ne taip aiškiai kalbėjo apie JAV politiką dėl beveik užbaigto dujotiekio „Nord Stream 2“, kuriuo iš Rusijos į Vokietiją turi būti tiekiamos gamtinės dujos, aplenkiant dabartinį eksporto kelią per Ukrainą.

Jungtinėse Valstijose daromas didelis spaudimas paskelbti sankcijų šiam projektui ir neleisti jo užbaigti, baiminantis, kad su juo Maskva galės kontroliuoti energijos tiekimą JAV sąjungininkėms Europoje.

Tačiau ketvirtadienį paskelbtame sankcijų pakete „Nord Stream 2“ neminimas, o J. Bidenas, paklaustas apie tai vieno reporterio, atsakė, jog tai „sudėtingas reikalas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)