Dabartinio šalies lyderio Kim Jong Uno senelis gimė 1912 metų balandžio 15 dieną. Iki šiol balandžio 15-oji, dar vadinama Saulės diena, yra svarbiausia data branduolinį ginklą turinčios valstybės švenčių kalendoriuje.

Tačiau Šiaurės Korėjai dėl pernai prasidėjusios kaimyninėje Kinijoje atsiradusio koronaviruso pandemijos dar sugriežtinus savo sienų kontrolę, šalis tapo dar labiau izoliuota.

Nors Pchenjanas tvirtina, kad šalyje nėra nė vieno užsikrėtimo COVID-19 atvejo – kuo ekspertai abejoja – jos ekonomika už šią izoliaciją moka didelę kainą.

Grupės sostinės gyventojų ketvirtadienį ėjo ant Pchanjane esančios Mansu kalvos, kur stovi didžiulės bronzinės valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo ir jo įpėdinio Kim Jong Ilo statulos, kad padėtų gėlių prie jų kojų.

„Draugai Kim Il Sungas ir Kim Jong Ilas visad bus su mumis“, – skelbė iš gėlių sudėtas užrašas.

Šiaurės Korėjos gyventojai – dauguma moterys tautiniais drabužiais – buvo surinkti į svarbiausias miesto vietas, kur vyko šiai progai skirti pasirodymai. Gatvėse visi dėvėjo apsaugines kaukes, nors šokėjai šoko be jų.

Lyginant su praėjusiais metais, šiemet Saulės dienos minėjimo renginių buvo daugiau.

„Šiaurės Korėja sugrąžino beveik įprastus minėjimo renginius, lyginant su praėjusiais metais, kai dauguma jų buvo atšaukta dėl COVID“, – naujienų agentūrai AFP sakė Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule profesorius Yang Moo-jinas.

Tačiau kelių įprastų šventės akcentų šiemet nebuvo. Vienas tokių – Pchenjano maratonas, kasmet daugybę turistų sutraukiantis ir pajamų duodantis renginys, šiemet atšauktas dėl pandemijos.

Pchenjanas taip pat pranešė, kad nedalyvaus Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Pernai Kim Jong Unas nedalyvavo senelio gimimo metinių minėjime ir po to dar ilgą laiką nebuvo matomas viešumoje, todėl kilo būgštavimų dėl jo sveikatos būklės.

Tačiau šiemet – ne taip kaip 2020-aisiais – garbingoje vietoje prie paminklo, kur paprastai gėles deda šalies lyderis, buvo paliktas krepšelis gėlių.

Anksčiau šią savaitę Kim Jong Unas pozavo nuotraukoms, kuriose įsiamžino su valdančiosios partijos konferencijoje dalyvavusiais delegatais.

Sausį vykusiame kas penkerius metus rengiamame partijos suvažiavime jis ne kartą atsiprašė už klaidas, padarytas priimant ekonominius sprendimus, pabrėždamas, kad praėję penkeri metai buvo „blogiausias“ laikotarpis.

Šiaurės korėjiečiai nuo pat gimimo mokomi gerbti Kimų šeimą. Visi suaugusieji dėvi ženklelius su vieno iš buvusių lyderių arba abiejų atvaizdais.

Nors Kim Il Sungas mirė 1994 metais, jis išlieka šalies Amžinuoju prezidentu. Balzamuotas Kim Il Sungo kūnas guli stiklo sarkofage raudonai apšviestoje salėje Kumsusano Saulės rūmuose Pchenjano pakraštyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)