Per bendrą Prekybos ir Užsienio reikalų komitetų susitikimą susitarimas buvo patvirtintas 108 balsais prieš vieną ir susilaikius keturiems įstatymų leidėjams. Šį žingsnį buvo būtina atlikti prieš balsavimą dėl ratifikavimo per viso parlamento sesiją.

ES ir JK prekybos paktas yra laikinai taikomas nuo sausio 1 dienos po devynis mėnesius trukusių sunkių derybų ir paskutinę minutę pasiekto proveržio prieš pat praėjusių metų Kalėdas.

JK parlamentas jau yra ratifikavęs šį susitarimą. Tačiau Europos įstatymų leidėjams buvo suteikta galimybė tarti savo žodį iki balandžio 30 dienos, o šiuo metu kyla įtampa dėl „Brexito“ pasekmių Šiaurės Airijai, kur vėl prasiveržė smurtas.

ES ir JK ryšiai nepagerėjo nuo to laiko, kai buvo sudarytas sandoris: šiuo metu apibus Lamanšo sąsiaurio tęsiasi ginčai keliais klausimais, taip pat ir dėl prieigos prie britų ir švedų bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 atsargų.

Europarlamentarams kelia susirūpinimą „skyrybų“ sutarties protokolas, skirtas užkirsti kelią realios sienos atsiradimui tarp JK dalimi liekančios Šiaurės Airijos ir jos kaimynės – ES priklausančios Airijos Respublikos.

EP nariai sieja ginčo dėl sienos rezultatą su savo sprendimu įvykdyti galutinį prekybos susitarimo ratifikavimą, turintį baigtis iki šio mėnesio pabaigos; kitu atveju gali kilti ekonominis chaosas.

Pasak įstatymų leidėjų, frakcijų lyderiai kitą savaitę spręs, ar surengti pagal grafiką galutinį balsavimą dėl ratifikavimo.

„Brexito“ poveikis neabejotinai turi padarinių realiam gyvenimui, ir manau, kad smurto intensyvėjimas Šiaurės Airijoje apie tai labai aiškiai liudija“, – sakė europarlamentaras Christianas Hansenas, vadovaujantis prekybos susitarimo ratifikavimo procesui.

„Nors Šiaurės Airijos protokolas, be abejo, yra sudėtingų įsiliepsnojimo priežasčių visumos dalis, JK vyriausybei tenka atsakomybė gerbti savo pasirašytą susitarimą“, – pridūrė liuksemburgiečių politikas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)