Nors neramumus nulėmė „sudėtiniai“ veiksniai, B. Lewisas pripažino, kad jie apima ir įtampą dėl vadinamojo Šiaurės Airijos protokolo – „Brexit“ susitarimo dalies, dėl kurios su Europos Sąjunga susiderėjo Boriso Johnsono vyriausybė.

Visgi buvo susidurta su Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos parlamentarų pykčiu. Šie pareiškė, kad protokolas – esminė neramumų priežastis, dėl kurios „trikdoma taika ir ramybė“, rašo independent.co.uk.

Numatydamas opozicijos politikų kritiką šiuo klausimu, B. Lewisas anksčiau parlamentarams sakė: „Gali būti paprasta ieškoti paprastų pastarųjų neramumų paaiškinimų, visgi akivaizdu, kad juos nulėmę veiksniai iš tiesų yra daugialypiai“.

Jo teigimu, šie veiksniai apima būgštavimus, kad koronaviruso ribojimai Šiaurės Airijoje nebuvo taikomi visiems vienodai. Susierzinimą paskatino aukšto rango „Sinn Fein“ partijos politikų dalyvavimas buvusio kovotojų lyderio laidotuvėse, tokiu būdu pažeidžiant apribojimus.

Tačiau Briuseliui adresuotame komentare B. Lewisas taip pat paragino Jungtinės Karalystės „draugus ir partnerius“ Europos Sąjungoje „iš tiesų suvokti“ tapatybės svarbą Šiaurės Airijos lojalistams – Šiaurės Airijos pasilikimo Jungtinėje Karalystėje šalininkams.

Pastaruoju metu lojalistų bendruomenėje pasireiškia nerimas dėl Šiaurės Airijos protokolo ir jo nulemtos sienos Airijos jūroje, skiriančios Šiaurės Airiją nuo likusios Jungtinės Karalystės.

Šešėlinė Šiaurės Airijos reikalų sekretorė Louise Haigh paragino B. Johnsoną, vadovavusį „Brexit“ kampanijai, kuri, kaip perspėjo kritikai, reiškė galimą trapios taikos Šiaurės Airijoje sugriuvimo riziką ir vidinės sienos su likusia Jungtine Karalyste iškilimą, „dorotis su savo paties veiksmų pasekmėmis ir pademonstruoti lyderystę, kurios šaukiasi bendruomenės“.

„Šiaurės Airija buvo pažeminta, jai teko tenkintis likučiais ir vilkinamais įgyvendinti taikos pažadais. Būtina užpildyti lyderystės ir strategijos, reikalingos Šiaurės Airijai, vakuumą. Premjeras privalo dorotis su savo paties veiksmų pasekmėmis ir pademonstruoti lyderystę, kurios šaukiasi bendruomenės“, – kalbėjo L. Haigh.

Ji taip pat pabrėžė, kad smurto proveržiai buvo „nepateisinami ir nedovanotini“, pridurdama: „Pastarieji mėnesiai parodė, kokia trapi yra taika, o jai sergėti būtina atsakinga ir rūpestinga lyderystė|“.

B. Lewisas gynė premjerą, tvirtindamas, kad jis „visados buvo nuoširdžiai įsitraukęs į procesą“.

Visgi B. Lewisas susilaukė buvusių jo partijos partnerių vyriausybėje – Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos – kritikos ir pykčio.

Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos parlamentaras Ianas Paisley jaunesnysis tvirtino, kad minėtosios ribojimus pažeidusios laidotuvės buvo ne neramumų priežastis, o veikiau „paskutinis lašas“. Tikroji priežastis buvo Šiaurės Airijos protokolas, dėl kurio „iškilo grėsmė Šiaurės Airijos tapatybei“, aiškino parlamento narys.

Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos parlamentaras Jimas Shannonas teigė, kad Šiaurės Airijos protokolas „sutrikdė verslo veiklą ir į gatves atnešė chaosą“. Jo teigimu, protokolas „trikdo taiką ir ramybę“.

Šiaurės Airijos socialdemokratų ir darbininkų partijos lyderis Columas Eastwoodas taip pat apkaltino Jungtinės Karalystės vyriausybę tuo, kad šiai nepavyko būti „sąžiningai“ lojalistų bendruomenės atžvilgiu dėl „Brexit“ pasekmių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)