Trečiadienį intensyviosios terapijos skyrių užimtumas sudarė 88 proc. – tai didžiausias skaičius per daugiau nei metų laikotarpį.

Kai kurioms ligoninėms tenka „drastiškai sumažinti“ planinių procedūrų skaičių ir perkelti stabilios būklės pacientus į kitas gydymo įstaigas, teigia Vokietijos Roberto Kocho instituto vadovas Lotharas Wieleris.

„Situacija dramatiškai blogėja“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį sakė L. Wieleris. Šalyje nustatyta 31 tūkst. 117 naujų koronaviruso atvejų – tai didžiausias skaičius nuo sausio vidurio.

Lotharas Wieleris

Bent vieną skiepą gavo tik 17 proc. Vokietijos populiacijos, gali prireikti ne vieno mėnesio, kol pavyks paskiepyti didžiąją dalį šalies gyventojų. Kaip teigia L. Wieleris, šiuo metu Vokietijoje net 90 proc. naujų atvejų yra susiję su Jungtinėje Karalystėje pirma kartą nustatyta lengviau užkrečiama koronaviruso atmaina.

Skaudžiausiai nukentėjo amžiaus grupei nuo 15 iki 49 metų priklausantys gyventojai, bet vėl serga vis daugiau ir vyresnių nei 90 metų vokiečių.

Situacija ligoninėse itin prasta ten, kur stinga gydytojų ir medicinos seselių, teigia L. Wieleris.

„Dar kartą kreipiuosi į sprendimus šioje šalyje priimančius asmenis: mums būtina drastiškai mažinti kontaktų skaičių“, – teigia L. Wieleris. Anot jo, tik tada valdžia galėtų galvoti, kaip saugiai dalimis atverti šalies ekonomiką.

Roberto Kocho instituto vadovas taip pat atkreipia dėmesį į faktą, kad iki 10 proc. pacientų susiduria su mėnesiais trunkančiais išliekamaisiais reiškiniais, kuriems taip pat reikalingas medikų dėmesys.

Pandemijos situaciją Vokietijoje ekspertas palygino važiavimu automobiliu siauru, vingiuotu kalnų keliu šalia stataus skardžio. Važiuosi per greitai, rizikuosi nugarmėti į prarają, perspėja jis.

„Tai pavojinga gyvybei. Tiesą sakant, tokiais atvejais nepadės nė stabdžiai“, – konstatuoja L. Wieleris.