Diplomatiniai šaltiniai Turkijoje pareiškė, kad trečiadienį planuotas pirmojo laivo praplaukimas Bosforo sąsiauriu taip ir neįvyko.

Pasak valstybinės Anatolijos naujienų agentūros, abu dislokavimai, turėję įvykti trečiadienį ir ketvirtadienį, buvo atšaukti, o Ankarai dar nepranešta apie galimybę atidėti juos vėlesniam laikui.

Praėjusią savaitę Turkija pareiškė, kad ji buvo informuota per diplomatinius kanalus, jog du amerikiečių karo laivai „praplauks Juodosios jūros link“ ir liks regione iki gegužės 4 dienos.

Vašingtonas nepatvirtino nei planų dislokuoti laivus, nei sprendimo juos atšaukti.

Pagal 1936 metais sudarytą Montrė konvenciją, prieš išsiųsdamos savo laivus per Bosforo sąsiaurį ir Dardanelus JAV privalo perspėti Ankarą ne vėliau kaip prieš 15 dienų.

Šios sutarties sąlygos leidžia užsienio karo laivams likti Juodojoje jūroje ne ilgiau kaip 21 dieną.

JAV karinis jūrų laivynas nuolat veikia regione, palaikydamas Kijevą kovoje su prorusiškais separatistais Ukrainos rytuose. Šis konfliktas įsiplieskė 2014 metais, kai per revoliuciją buvo nuverstas Maskvos remtas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį maždaug tuo pačiu metu, atverdama kelią iki šių dienų besitęsiančiai konfrontacijai su Vakarais.

Žinia apie JAV karo laivų dislokavimą nuskambėjo praėjusią savaitę, augant įtampai tarp Maskvos ir Kijevo dėl rusų karių telkimo netoli Ukrainos sienos.

Šios pajėgos dislokuojamos atsinaujinus incidentams tarp Kijevui lojalių karių ir prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje.

Apie karo laivų dislokavimo atšaukimą paskelbta JAV prezidentui Joe Bidenui antradienį pasikalbėjus telefonu su savo kolega rusu Vladimiru Putinu.

Per tą pokalbį J. Bidenas pasiūlė surengti aukščiausiojo lygio susitikimą su V. Putinu neutralioje šalyje ir paragino Maskvą „deeskaluoti įtampą“, pranešė Baltieji rūmai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)