A. Navalnas gruodžio mėnesį pranešė, kad apgaule privertė vieną Federalinės saugumo tarnybos (FSB) cheminio ginklo ekspertą prisipažinti, kad ši vidaus žvalgybos agentūra praėjusią vasarą siekė jį nužudyti, apnuodijusi jo apatinius drabužius sovietų mokslininkų sukurta kovine medžiaga „Novičiok“.

A. Navalno bendražygė Liubov Sobol tą patį mėnesį nuvyko į to agento namus ir paskambino į duris. Po incidento Rusijos pareigūnai pradėjo kriminalinį tyrimą dėl „būsto neliečiamybės pažeidimo, padaryto naudojant smurtą arba grasinant jį panaudoti“.

Maskvos teismas savo „Telegram“ kanalu ketvirtadienį pranešė skyręs L. Sobol lygtinę „vienų metų pataisos darbų“ bausmę. Be to, kas mėnesį valstybei atiteks 10 proc. L. Sobol uždarbio.

L. Sobol į teismą atvyko vilkėdama baltus trikotažinius marškinėlius su raudonu užrašu „Kur baudžiamoji byla dėl Navalno apnuodijimo?“.

Po bausmės paskyrimo ji socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Byla dėl bandymo nužudyti Navalną vis dar net nepradėta.“

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš tviteryje parašė, kad teismo sprendimas nesutrukdys L. Sobol šį rudenį kelti savo kandidatūros parlamento rinkimuose.

Jos advokatas Vladimiras Voroninas tviteryje nurodė, kad jau pasirengė apskųsti teismo sprendimą.

A. Navalną kėsintasi nunuodyti pernai rugpjūtį. Jis neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Keletą dienų opozicionierių gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Po kelių gydymosi Vokietijoje mėnesių A. Navalnas sausį sugrįžo į Rusiją, kur buvo areštuotas ir nuteistas pustrečių metų kalėti dėl lygtinės bausmės ankstesnėje grobstymo byloje sąlygų pažeidimų jam gydantis užsienyje.

Rusijos karinis teismas praėjusį mėnesį atmetė jo skundą dėl to, kad nevykdomas kriminalinis jo apnuodijimo tyrimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)