„Šįvakar kalbėjausi telefonu su prezidentu Bidenu, mes aptarėme JAV sprendimą išvesti jų pajėgas iš Afganistano iki rugsėjo pradžios. Afganistano Islamo Respublika gerbia JAV sprendimą ir mes bendradarbiausime su savo JAV partneriais, kad užtikrintume sklandų perėjimą“, – tviteryje parašė A. Ghani.

„Išdidžios Afganistano saugumo ir gynybos pajėgos yra visiškai pajėgios apginti savo žmones ir šalį, ką jos darė visą laiką ir už ką afganų tauta amžinai išliks dėkinga“, – pridūrė jis.

JAV anksčiau šią savaitę paskelbė, kad amerikiečių pajėgos iš Afganistano bus išvestos iki 20-ųjų 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakų metinių. Oficialų pareiškimą prezidentas J. Bidenas turi padaryti vėliau trečiadienį.

Kariuomenės išvedimas, kuriuo pagaliau baigsis ilgiausiai trukęs Amerikos karas, nepaisant augančių būgštavimų dėl Talibano pergalės, atidedamas maždaug penkiais mėnesiais, lyginant su data, kuri buvo numatyta Talibano pernai pasirašytame susitarime su tuometiniu prezidentu Donaldu Trumpu.

Pagal 2020 metų vasarį sudarytą D. Trumpo administracijos ir Talibano susitarimą talibai sutiko nutraukti išpuolius ir surengti taikos derybas su Afganistano vyriausybe mainais į JAV įsipareigojimą iki 2021-ųjų gegužės 1-osios užbaigti savo kontingento išvedimo procesą.

Sprendimu nukelti galutinį terminą į rugsėjo 11-ąją pabrėžiama priežastis, dėl kurios amerikiečių kariai apskritai buvo dislokuoti Afganistane – siekiant neleisti radikaliosioms grupuotėms vėl įsitvirtinti šalyje, kuri galėtų būti naudojama kaip placdarmas išpuoliams prieš JAV rengti.

Apie J. Bideno sprendimą pranešta Turkijai paskelbus, kad ji balandžio 24–gegužės 4 dienomis surengs tarptautinę JAV remiamą konferenciją dėl taikos Afganistane.

Talibanas antradienį paskelbė nedalyvausiantis Turkijos planuojamame susitikime dėl Afganistano ateities, kol iš šios šalies nebus išvestos visos užsienio pajėgos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)