JAV anksčiau šią savaitę paskelbė, kad amerikiečių pajėgos iš Afganistano bus išvestos iki 20-ųjų 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakų metinių. Oficialų pareiškimą prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) turi padaryti vėliau trečiadienį.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad karių išvedimas rugsėjį prilygsta ankstesnio pažado išvesti karius iki gegužės „aiškiam pažeidimui“.

Kariuomenės išvedimas, kuriuo pagaliau baigsis ilgiausiai trukęs Amerikos karas, nepaisant augančių būgštavimų dėl Talibano pergalės, atidedamas maždaug penkiais mėnesiais, lyginant su data, kuri buvo numatyta Talibano pernai pasirašytame susitarime su tuometiniu prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

„Šiame kontekste nerimą kelia tai, kad ginkluotas konfliktas Afganistane gali eskaluotis artimiausioje ateityje, o tai savo ruožtu gali pakenkti pastangoms pradėti tiesiogines derybas tarp afganų“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Pagal 2020 metų vasarį sudarytą D. Trumpo administracijos ir Talibano susitarimą talibai sutiko nutraukti išpuolius ir surengti taikos derybas su Afganistano vyriausybe mainais į JAV įsipareigojimą iki 2021-ųjų gegužės 1-osios užbaigti savo kontingento išvedimo procesą.

Sprendimu nukelti galutinį terminą į rugsėjo 11-ąją pabrėžiama priežastis, dėl kurios amerikiečių kariai apskritai buvo dislokuoti Afganistane – siekiant neleisti radikaliosioms grupuotėms vėl įsitvirtinti šalyje, kuri galėtų būti naudojama kaip placdarmas išpuoliams prieš JAV rengti.

Apie J. Bideno sprendimą pranešta Turkijai paskelbus, kad ji balandžio 24–gegužės 4 dienomis surengs tarptautinę JAV remiamą konferenciją dėl taikos Afganistane.

Maskva pareiškė, kad buvo informuota apie šią konferenciją ir laukia oficialaus kvietimo bei papildomos informacijos apie renginio darbotvarkę.

Talibanas antradienį paskelbė nedalyvausiantis Turkijos planuojamame susitikime dėl Afganistano ateities, kol iš šios šalies nebus išvestos visos užsienio pajėgos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)