„Šiandien Gardino žurnalistų Inesos Todryk Pisalnik ir Andžejaus Pisalniko namuose buvo atlikta krata. Po jos jie buvo pervežti iš Gardino į Minską“, – sakoma Lenkijos visuomeniniam transliuotojui TVP priklausančio kanalo pranešime.

Išvakarėse A. Pisalnikas, Lenkų sąjungos interneto svetainės znadniemna.pl vyriausiasis redaktorius, buvo iškviestas į prokuratūrą, kur buvo oficialiai perspėtas pakartotinai nepažeisti Baltarusijos tautinių mažumų ir kovos su ekstremizmu įstatymų.

Prokuratūroje žurnalistui pranešė, kad jis buvo iškviestas dėl savo pasisakymų Lenkijos radijo stočių „Radio 24“ ir „Radio 4“ eteryje šių metų balandžio pradžioje. Pasak prokurorų, šiais pareiškimais buvo siekiama „sukelti nacionalinę neapykantą ir nesantaiką kalbos pagrindu, skatinti priešiškumą ir nepasitikėjimą Baltarusijos valstybinių institucijų atstovais ir skleisti melagingą informaciją apie jų veiklą“.

Remiantis prokuratūros pateikta informacija, A. Pisalnikas sakė, kad Baltarusijos žiniasklaida pradėjo skleisti antilenkišką propagandą, kuria siekiama „sukurti lenkų kaip antrarūšių žmonių įvaizdį“ ir paversti juos tautos priešais „kaip buvo Stalino laikais“.

Žurnalistas teisėsaugos pareigūnų informacijos apie lenkų mokyklų moksleivius rinkimą pavadino bauginimo forma, kuri, pasak jo, turėtų priversti gyventojus atsisakyti mokytis lenkų kalbos ir istorijos.

Baltarusijos generalinė prokuratūra kovo pabaigoje pranešė iškėlusi baudžiamąją bylą valdžios nepripažįstamos Lenkų sąjungos Baltarusijoje (SPB) pirmininkei Andželikai Borys ir keliems kitiems aktyvistams.

Be to, Gardino teismas buvo skyręs A. Borys 15 parų arešto už SPB šiemet organizuotą Kaziuko mugę. Lenkų sąjunga pareiškė, kad A. Borys persekiojimą laiko mėginimu įbauginti Baltarusijos lenkų mažumą.

A. Borys vadovaujama Lenkų sąjunga neregistruota Baltarusijoje. Ji veikia lygiagrečiai Minsko oficialiai pripažįstamai Lenkų sąjungai Baltarusijoje, nuo kurios 2005 metais atskilo.

Vasario pabaigoje Baltarusijos ir Lenkijos santykiuose prasidėjo nauja įtampos aštrėjimo banga. Vasario 28 dieną Lenkijos generalinio konsulato Breste konsului pasirodžius neoficialiame renginyje, skirtame „prakeiktųjų karių dienai“, Baltarusijos URM įteikė notą Lenkijos laikinajam reikalų patikėtiniui Baltarusijoje Marcinui Wojciechowskiui (Marcinui Voicechovskiui).

Lenkijos generalinio konsulato Breste konsului, o vėliau ir generalinio konsulato Gardine vadovui buvo nurodyta išvykti iš Baltarusijos.

Lenkija savo ruožtu paskelbė nepageidaujamais šalyje tris baltarusių diplomatus.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio vyksta beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Daugelis opozicijos lyderių buvo areštuoti, kiti buvo priversti palikti šalį. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Baltarusijos saugumo pajėgos brutaliai malšino protesto akcijas, todėl demonstracijų formatas pasikeitė – jos persikėlė į kiemus ir vyksta skirtinguose Minsko rajonuose.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, nuo demonstracijų pradžios buvo sulaikyta daugiau nei 30 tūkst. žmonių, dar tūkstančiai buvo sumušti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)