„Remdamiesi precedentu, kuris įprastai leidžia atsakyti į tokio pobūdžio veiksmus per du mėnesius, susitarėme su ES, kad atsakysime į oficialų įspėjimą iki gegužės vidurio“, – naujienų agentūrai dpa trečiadienį sakė JK vyriausybės atstovas.

„Mes visuomet aiškiai nurodėme, kad priemonės, kurių ėmėmės, yra teisėtos ir yra laipsniško ir sąžiningo Šiaurės Airijos protokolo įgyvendinimo dalis“, – pridūrė atstovas.

Apie tai skelbiama pasirodžius pranešimų, kad JK vyriausybė raštu kreipėsi į Europos Komisiją (EK), prašydama mėnesiui pratęsti terminą, iki kurio turi atsakyti į ES teisinius veiksmus.

Praėjusį mėnesį Briuselis inicijavo teisinius veiksmus prieš Londoną, kai šis vienašališkai pratęsė maisto produktų tiekimo Šiaurės Airijai iš JK pereinamąjį laikotarpį.

Į tai reaguodama EK nusiuntė Londonui du laiškus – vienu jų inicijuota pažeidimo nagrinėjimo procedūra pagal ES teisę, o kitame pateikiamas skundas dėl „Brexito“ susitarimo pažeidimo.

Pereinamasis laikotarpis turėjo pasibaigti kovo pabaigoje, tačiau JK vienašališkai pratęsė jį iki spalio.

JK paskirtas Šiaurės Airijos sekretorius Brandonas Lewisas tuo metu įstatymų leidėjams teigė, kad tai nėra bandymas pažeisti vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą ar galiausiai visiškai jo atsisakyti.

Pagal „Brexito“ susitarimą, britų administruojama Šiaurės Airija toliau laikosi ES muitinės taisyklių, siekiant išvengti politiškai jautrios „kietosios“ sienos tarp šios šalies ir ES narės Airijos iškilimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)