Jo varžovas dėl kandidatavimo rugsėjo mėnesio federaliniuose rinkimuose Arminas Laschetas pareiškė, kad M. Soederis kiek per lengvai kaitalioja nuomonę, apkaltindamas jį oportunizmu ir principų stoka, teigia pareigūnai, dalyvavę privačiame susitikime su įstatymų leidėjais.

Kova dėl A. Merkel įpėdinio mantijos kunkuliuoja nuo įtampos, nes abu pretendentai keičiasi vis aštresnėmis verbalinėmis atakomis, keliančiomis susirūpinimą vyresniems jų bloko pareigūnams. Abu pareiškė, kad reikalas turi būti išspręstas iki penktadienio.

„Mes su Arminu sutarėme, kad šią savaitę surengsime paskutinę diskusiją, – vėliau žurnalistams sakė M. Soederis. – Reikia, kad šios diskusijos sukeltos dulkės šiek tiek nusėstų.“

A. Merkel krikščionių demokratų sąjunga ir seserinė Bavarijos partija, kuriai vadovauja M. Soederis, pastarosiomis savaitėmis pastebėjo, kad jų reitingai ima svyruoti, augant susirūpinimui dėl vyriausybės vykdomos koronaviruso pandeminės politikos. Pati A. Merkel yra susirūpinusi, kad viešos peštynės tarp dviejų pagrindinių bloko figūrų dar labiau pakenks jos pozicijai rinkėjų akyse, teigė vienas informuotas asmuo.

Markusas Soederis

Iš pradžių vengęs tiesioginio susidūrimo perspektyvos, A. Laschetas, žymiai didesnės CDU lyderis, buvo paragintas prisijungti prie antradienio susitikimo po to, kai M. Soederis pirmadienį pažadėjo kandidatuoti tiesiogiai aljanso parlamentiniame posėdyje.

Trečiadienį vakare M. Soederis pasirodys populiariame Vokietijos pokalbių šou, o tai pabrėžia jo galimą patrauklumą rinkėjams.

A. Laschetas gali remtis precedentu – Miunchene įsikūrusi CSU niekada nerinko kanclerio, o bloko kandidatą beveik visada pristato CDU, – be to, jį palaiko organizacinis CDU hierarchijos raumuo. Tačiau kol kas jam nepavyko patraukti savo pusėn rinkėjų.

„Privalome kuo skubiau susivienyti, – sakė jis išeidamas iš susitikimo. – Tai buvo gera diskusija, kurios rezultatus turėsime įtraukti į savo sprendimą.“

Eilinių partiečių maištas

M. Soederis tikisi, kad CDU įstatymų leidėjai, nenorintys prarasti savo vietų, gali būti įtikinti palaikyti jį, o ne savo vadovą – per susitikimą keli iš tiesų pasisakė jo naudai. Vienas teigė, kad jo apygardos nariai neketina remti A. Lascheto kandidatūros, ir perskaitė kelis elektroninius laiškus iš partiečių, pagrasinusių išeiti iš partijos, jei jis taps kandidatu, pasakojo pareigūnai.

Pats M. Soederis taip pat sulaukė kritikos – vienas CDU įstatymų leidėjas pareiškė, kad jis neturi stuburo, ir užsipuolė jį dėl nuomonės kaitaliojimo.

Arminas Laschetas

Savo kalboje M. Soederis teigė, kad CDU ir CSU negali sau leisti ignoruoti reitingų, kurie prognozuoja blogiausią federalinių rinkimų rezultatą per visą istoriją, o elgtis taip, lyg nieko nebūtų nutikę, nebegalima, pasakojo susitikimę dalyvavę pareigūnai. Jis pasiūlė save kaip kandidatą, kuris per televiziją ir socialinę žiniasklaidą gali rasti ryšį su nauja rinkėjų karta.

A. Laschetas atkreipė dėmesį į M. Soederio reputaciją, – šis iš pradžių atkartojo „Alternative für Deutschland“ prieš imigraciją nukreiptą poziciją, o vėliau, kai tai buvo politiškai paranku, pradėjo pulti nacionalistus, – sarkastiškai pasveikindamas oponentą su tokiu radikaliu posūkiu.

„Puikiai padirbėjote“, – pareiškė A. Laschetas, pasak vieno iš šaltinių.

Nors 245 CDU ir CSU priklausantys Bundestago įstatymų leidėjai neturi oficialaus vaidmens renkant kandidatą į kanclerius, pirmenybė vienam iš jų gali pakeisti neformalaus proceso pusiausvyrą.

Susirinkimo lyderis Ralphas Brinkhausas pakeliui į uždarų durų posėdį sakė norįs, kad kandidatai susitartų tarp savęs, o įstatymų leidėjai neteiksią jokių rekomendacijų.

„Sprendimas neturėtų būti priimamas ginčijantis ar puolant vienas kitą, – sakė jis. – Norime, kad partijos vadovai susitartų ir visi kartu galėtume kuo greičiau pradėti ruoštis kampanijai.“