Taibėjus paskelbė, kad buvęs JAV senatorius Christopheris Doddas ir buvę valstybės sekretoriaus pavaduotojai Richardas Armitage'as bei Jamesas Steinbergas į salą atskrenda trečiadienį po pietų.

23 mln. taivaniečių gyvena nuolat jausdami autoritarinės Kinijos invazijos grėsmę. Taivaną, į kurį pabėgo per 1949 metų pilietinį karą žemyninės Kinijos komunistų pajėgų įveikti nacionalistai, Pekinas laiko savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekinas naudoja diplomatinį, ekonominį ir karinį spaudimą, kad išlaikytų Taivaną izoliuotą pasaulinėje scenoje, ir piktinasi kaskart, kai šalys nusiunčia delegacijas į salą ar palaiko kontaktus su ja.

Per pastaruosius metus Pekino žvanginimas ginklais reikšmingai suintensyvėjo; kinų naikintuvai ir atomines bombas galintys gabenti bombonešiai kone kasdien pažeidinėja Taivano oro gynybos zoną.

Pirmadienį Taivano gynybos zoną pažeidė rekordiškai daug kinų karo lėktuvų – 25.

Vašingtonas nuo 1979 metų oficialiai nepripažįsta Taivano suvereniteto ir laiko jį „vienos Kinijos“ dalimi, bet išlieka svarbiausias neoficialus salos sąjungininkas ir karinis rėmėjas.

JAV taip pat nepritaria bet kokiems Kinijos bandymams jėga pakeisti Taivano ateitį.

Vašingtono ir Pekino santykiams smarkiai pablogėjus dėl virtinės įvairių klausimų, J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas suintensyvino kontaktus su Taivanu ir JAV pareigūnų vizitus į šią salą.

J. Bidenas yra sakęs, kad nori bendradarbiauti su Kinija dėl tokių klausimų kaip klimato kaita.

Tačiau susirūpinimas prezidento Xi Jinpingo valdoma Kinija Vašingtone tapo retu klausimu, dėl kurio sutaria abi pagrindinės partijos, o J. Bidenas tęsia griežtą kursą Pekino atžvilgiu dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje ir grasinimų Taivanui.

JAV pasiuntinys klimato reikalams Johnas Kerry vėliau šią savaitę lankysis Kinijoje ir taps pirmuoju J. Bideno administracijos pareigūnu, apsilankiusiu šioje šalyje. Jis siekia didinti pasaulio ambicijas kovoje su klimato kaita, nepaisydamas dvišaliuose santykiuose tvyrančios įtampos dėl kitų klausimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)