Pekinas pirmadienį pasiuntė keturiolika J-16 ir keturis J-10 naikintuvus, keturis H-6K bombonešius, du Y-8 kovos su povandeniniais laivais karo lėktuvus ir vieną KJ-500 išankstinio perspėjimo lėktuvą į pietvakarinę Taivano priešlėktuvinės gynybos identifikavimo zonos dalį, savo pareiškime teigia Taivano nacionalinės gynybos ministerija.

Tokia karo lėktuvų flotilė buvo didžiausia iš visų šiais metais Kinijos siųstų prie Taivano. Ministerijos teigimu, Taivano oro pajėgos sureagavo pasiųsdamos patruliuojantį lėktuvą į teritoriją ir sekdamos kinų lėktuvus priešraketinės gynybos sistemomis.

Pastaraisiais mėnesiais Kinijos kariniai veiksmai stabiliai stiprėja demokratiškai valdomo Taivano atžvilgiu. Kinijos gynybos ministerija praėjusią savaitę pranešė, kad lėktuvnešis „Liaoning“ neseniai vykdė pratybas šalia Taivano ir kad laivynas planuoja rengti daugiau pratybų. Liaudies išlaisvinimo armija taip pat paskelbė sekusi „USS John S. McCain“ eskadrinį minininką, plaukusį pro Taivano sąsiaurį.

Vašingtonas ir Pekinas nuo pat šių metų sausio, kai prie JAV valdžios vairo stojo Joe Bidenas, siunčia vienas kitam perspėjimus dėl Taivano, taip tik padidindami įtampą, nuolat augusią valdant Donaldo Trumpo administracijai. Sekmadienį JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas perspėjo Kiniją nebandyti pakeisti status quo dėl Taivano, pridurdamas, kad Pekinas savo „agresyviais veiksmais“ kursto įtampą sąsiauryje.

Valstybės departamentas sausį, po to, kai Kinija pasiuntė per sąsiaurį daugiau nei tuziną karo lėktuvų, įskaitant ir H-6K bombonešius, paskelbė, kad Vašingtono įsipareigojimai Taivanui yra „tvirti“. Bombonešiai, manoma, gali gabenti antžemines sparnuotąsias raketas.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wangas Yi per kovą surengtą metinę spaudos konferenciją perspėjo Joe Bideno administraciją „būti atsargiai savo reikaluose su Taipėjumi“. Wangas Yi pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turėtų liautis „kirsti linijas ir žaisti su ugnimi“, pridurdamas, kad „nėra vietos kompromisams ar nuolaidoms“, kiek tai susiję su Pekino pretenzijomis dėl visų teisių į Taivaną.

Glaudesnis bendradarbiavimas

Jungtinės Valstijos penktadienį atnaujino taisykles, reguliuojančias pareigūnų kontaktus su Taivanu, kurios buvo atšauktos baigiantis D. Trumpo administracijos kadencijai, žingsnis, kuriuo siekta daugiau mažiau sunormalizuoti santykius tarp Vašingtono ir Taipėjaus. Kinija laiko Taivaną savo teritorija, bet Taivanas atsiskyrė nuo likusios Kinijos pasibaigus pilietiniam karui 1949 metais.

Valstybės departamentas nedetalizavo, kaip bus sušvelnintos rekomendacijos. Bet du šaltiniai, artimai susipažinę su situacija, teigė, kad amerikiečių pareigūnams bus leista priimti Taivano pareigūnus JAV federaliniuose pastatuose ir susitikti su Taivano kolegomis šalies vyriausybinėse įstaigose.

Naujausios rekomendacijos „pabrėžia Taivaną kaip gyvybingą demokratinę valstybę ir svarbią saugumo ir ekonomikos partnerę, kuri taip pat yra gėrį kurianti jėga tarptautinėje visuomenėje“, - sakė JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price‘as.

Kovo pabaigoje Vašingtonas ir Taipėjus sutarė stiprinti bendradarbiavimą tarp savo pakrančių apsaugos tarnybų, Kinijai stengiantis dislokuoti savo pačios pakrančių sargybą ir civilinius žvejybos laivus teritorinėms pretenzijoms įtvirtinti. Tai įvyko JAV išsakius susirūpinimą dėl daugiau nei 200 kinų žvejybos laivų, prišvartuotų palei ginčijamą rifą Pietų Kinijos jūroje. Kinija pareiškė, kad laivai tiesiog „ieškojo užuovėjos“ nuo vėjo.

Jungtinės Valstijos vykdo „strateginį planavimą“ su savo Australijos sąjungininke, kurio tikslas apsvarstyti galimą bendrą atsaką į karą dėl Taivano, pareiškė Michaelas Goldmanas, JAV aukšto rango diplomatas Kanberoje.

„Mes, kaip sąjungininkai, esame įsipareigoję dirbti išvien – ne tik siekiant mūsų kariuomenių sąveikos ir bendro tinkamo funkcionavimo, bet ir rengiant strateginius planus“, balandžio 1 d,. tinklalaidėje kalbėjo M. Goldamnas, JAV ambasados reikalų patikėtinis.

Pekinas nutraukė visus ryšius su sala, kai Tsai Ing-wen tapo prezidente 2016 metais, ir įvairiausiais būdais stengiasi daryti salai spaudimą ir ją izoliuoti. Paragvajaus vyriausybė kovą pranešė, kad jai buvo pasiūlytos kiniškos vakcinos mainais į ryšių su Taivanu nutraukimą.

Anot Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Hua Chunying, Pekinas “visada elgiasi garbingai ir sąžiningai“ siūlydamas pagalbą vakcinomis.

Komunistų partijos valdoma Kinija laiko Taivaną savo teritorija, kurią būtina sugrąžinti į Kinijos sudėtį. Jei to prireiktų, Pekinas ketina tai padaryti jėga. Taipėjus atmeta tokias pretenzijas, pareikšdamas, kad Taivanas jau yra de facto suvereni šalis.