Indijos sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad šiuo sprendimu siekiama paspartinti vakcinaciją kitose šalyse pagamintais skiepais ir išplėsti vidaus naudojimui skirtą „vakcinų krepšelį“.

Sprendimas turi suteikti postūmį Indijos vakcinavimo kampanijai, šalyje rekordiniu greičiu plintant pandeminiam koronavirusui.

Indijoje, turinčioje 1,3 mlrd. gyventojų, pandemijos smarkiausiai paveiktuose miestuose ligoninės artėja prie savo galimybių ribos, o ekspertai nerimauja, kad blogiausia dar laukia.

Anot pareigūnų, vienintelė išeitis iš krizės – spartesnė gyventojų vakcinacija. Tačiau tai daro tarptautinį poveikį, turint galvoje, kad Indija yra didžiausia pasaulyje vakcinų gamintoja ir dėl šalies vidaus reikmių stringa skiepų pristatymas Jungtinių Tautų remiamai programai COVAX, turinčiai užtikrinti vienodą prieigą prie vakcinų nuo koronaviruso visoms šalims.

Indija jau anksčiau patvirtino „AstraZeneca“ vakciną, pagamintą Indijos serumų instituto (SII) – didžiausio pasaulyje vakcinų gamintojo, taip pat Indijos bendrovės „Bharat Biotech“ sukurtą skiepą.

Nuo šiol Indijoje gyventojai galės būti skiepijami vakcinomis, kurias naudoti ekstremalios padėties sąlygomis leido JAV, Europos, JK, Japonijos ar PSO reguliuojančiosios institucijos.

Antradienį Indijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad buvo uždegta žalia šviesa ekstremalios padėties sąlygomis naudoti ir rusišką vakciną nuo COVID-19 „Sputnik V“.

Anot ministerijos, paskiepijus pirmuosius 100 žmonių bus stebimas skiepų saugumas ir tada sprendžiama dėl tolesnės vakcinacijos.

Virusologas Shahidas Jameelas sakė, kad nors šis žingsnis veikiausiai nepadės šaliai tvarkytis su rekordiniu sergamumu, jis leis didinti vakcinų atsargas ir vėliau dalį jų eksportuoti.

Anot virusologo, šis sprendimas atveria kelią Indijai naudoti vakcinas, sukurtas bendrovių, turinčių gamybos partnerių Indijoje. Pavyzdžiui, vakcinų gamintoja „Biological E Ltd“ yra pasirašiusi kontraktą gaminti „Johnson & Johnson“ vakciną nuo pandeminio koronaviruso.

Sh. Jameelas pridūrė, kad tai potencialiai atvers rinką vakcinoms, kurios turi būti saugomos itin žemoje temperatūroje. Jas bus galima pardavinėti miestuose, turinčiuose reikalingą įrangą tokioms saugojimo sąlygoms užtikrinti.

Šiuo metu vakcina Indijoje kainuoja 250 rupijų (2,8 euro). Vyriausybė galės skirti subsidijas skurstančių šalies gyventojų skiepams, o galintys įsigyti brangesnę vakciną taip pat turės tokią galimybę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)