Rusijos pareigūnai ne kartą tvirtino, kad Rusija su koronaviruso pandemijos pasekmėmis tvarkosi geriau nei kitos šalys.

„Visos [Rusijos] sveikatos apsaugos ir pramonės sistemos mobilizacija pasirodė esanti nepalyginamai pranašesnė už tai, kaip buvo tvarkomasi Europos valstybėse ir Jungtinėse Valstijose, ten apskritai įvyko kažkokia griūtis“, – vasario viduryje pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„The New York Times“ palygino Rusijos, Jungtinių Valstijų ir 14 Europos šalių mirtingumo nuo koronaviruso rodiklius. Paprastai, norint atlikti tokius palyginimus, skaičiuojamas perteklinis mirtingumas, parodantis, kiek per tam tikrą laikotarpį išaugo mirtingumas dėl visų galimų priežasčių lyginant su norma. Toks vertinimas leidžia nustatyti, kaip pandemija apskritai paveikė sveikatos apsaugos sistemą ir mirtingumą.

Nustatyti, kokia gali būti norma, pagal kurią bus lyginama pandemijos metų statistika, galima dviem būdais. Pirmasis būdas – apskaičiuoti vidutinį kelerių metų mirtingumą, kad taptų aišku, koks mirtingumas buvo fiksuojamas įprastomis aplinkybėmis. Taip pat gali būti naudojamas tiesinės ekstrapoliacijos metodas: remiantis istoriniais duomenimis ir tendencijomis, daromos išvados apie tai, kokios reikšmės gali būti gaunamos tam tikru laikotarpiu.

Kurį iš šių metodų pasitelkė „The New York Times“, nenurodoma. Žurnalistų teigimu, mirtingumas Rusijoje laikotarpiu nuo 2020 metų balandžio iki gruodžio buvo 28 proc. didesnis už normą. O štai, tarkime, Jungtinėse Valstijose tuo pačiu metu jis 17 proc. viršijo normą. Skaičiavimams buvo panaudoti oficialūs valdžios institucijų pateikiami duomenys.

BBC „The New York Times“ straipsnį pakomentuoti paprašė Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo. Šis atsakė nežinantis, kokiais kriterijais besiremdamas leidinys padarė tokias išvadas, todėl komentuoti atsisakė.

Kokie galimi skaičiavimo būdai?

Siekiant palyginti perteklinį mirtingumą, galima remtis didesniu valstybių skaičiumi. Tada paaiškėja, kad Rusija yra 15-oje vietoje, rodo Tiubingeno universiteto duomenų analizės eksperto Dmitrijaus Kobako skaičiavimai.

D. Kobakas savo skaičiavimams pasitelkė 2015–2019 metų duomenis ir tiesinės ekstrapoliacijos metodą. Šie skaičiavimai parodė, kad Rusijoje laikotarpiu nuo 2020 metų balandžio iki 2021 metų vasario mirtingumas buvo 25 proc. didesnis už normą.

Žvelgiant į kitų didelių valstybių situaciją, matyti, kad Brazilijoje (perteklinis mirtingumas – 28,5 proc.) ir Meksikoje (52 proc.) mirčių perviršis buvo didesnis nei Rusijoje. Antireitingo lydere tapo Peru 114 proc.). Jungtinėse Valstijoje mirtingumas normą viršijo 19,6 proc., Didžiojoje Britanijoje – 19,2 proc., Ispanijoje – 20,6 proc., Italijoje – 17,1 proc.

Be to, palyginimui galima atsižvelgti į 100 tūkst. gyventojų tenkančias mirtis. Pagal šį rodiklį Rusija yra ketvirtoje vietoje – 100 tūkst. gyventojų tenka 302 mirtys. Antireitingo lyderė ir šįkart yra Peru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)