„Mes išreiškėme mūsų nepritarimą šiam susitarimui ir įtakai, kurią jis iš tikrųjų suteiks Rusijai. Bet mes nesiruošiame leisti, kad šis klausimas pakenktų nuostabiems santykiams, kuriuos palaikome su Vokietijos valstybe“, – sakė jis viešėdamas Berlyne.

„Mes ir toliau bendradarbiausime su Vokietija ir kitais sąjungininkais regione, siekdami stiprinti mūsų aljansą ir toliau judėti pirmyn“, – kalbėjo jis.

Vokietija seniai erzino savo sąjungininkes, atkakliai gindama antrojo eksporto dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą.

10 mlrd. eurų atsiėjęs dujotiekis per Baltijos jūrą turėtų padvigubinti Rusijos gamtinių dujų eksportą į didžiausią Europos ekonomiką Vokietiją.

Jungtinės Valstijos ir kelios kitos Europos valstybės priešinasi šiam projektui teigdamos, kad jis padidins Vokietijos ir Europos Sąjungos priklausomybę nuo Rusijos dujų tiekimo.

Be to, šis dujotiekis apeina Ukrainą, todėl Kijevas neteks pajamų iš dujų tranzito.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija leido suprasti, kad yra pasirengusi laikytis sankcijas numatančio, prieš „Nord Stream 2“ nukreipto įstatymo, kuris buvo priimtas 2019 metais Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimo metu, pastarajam užėmus karingą poziciją Vokietijos atžvilgiu.

Nepaistant didelio spaudimo Vokietija neatsisakė šio projekto, kuris, pasak Berlyno, užtikrina stabilesnį ir švaresnį energijos šaltinį ir leidžia atsisakyti anglies ir branduolinės energijos.