Toks sprendimas priimtas dėl šešių Jungtinėse Valstijose nustatytų „retų ir sudėtingų“ kraujo krešulių atvejų.

Šalyje iš viso jau suskiepyta 6,8 mln. „Johnson & Johnson“ vakcinos dozių ir šešiems paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešuliai. Visi šeši atvejai yra susiję su 18–48 metų amžiaus moterimis, kurioms simptomai pasireiškė praėjus 6–13 dienų po skiepo.

Jungtinių Valstijų ligų kontrolės ir prevencijos centrai trečiadienį skubos tvarka kviečia patariamojo imunizacijos praktikų komiteto posėdį, jo metu jos nagrinėjami krešulių atvejai, įvertinta galima rizika, teigiama pranešime.

„JAV maisto ir vaistų administracija peržiūrės minimų atvejų tyrimų išvadas. Kol procesas nebus baigtas, rekomenduojame dėl saugumo stabdyti skiepijimą šia vakcina. Tai iš dalies labai svarbu ir tam, kad būtų galima užtikrinti, kad visa sveikatos priežiūros sistema būtų informuota apie tokius atvejus, būtų pasirengusi prireikus imtis priemonių, laiku atpažintų ir neutralizuotų riziką“, – priduriama dokumente.

JAV tarnybos vienos dozės „Johnson & Johnson“ vakciną nuo koronaviruso infekcijos patvirtino vasario pabaigoje.

Tuomet pranešta, kad klinikiniai vakcinos tyrimai JAV, Pietų Afrikoje ir Brazilijoje parodė, kad ji yra itin veiksminga – daugiau kaip 85 proc., užkertant kelią sunkiai COVID-19 ligos formai, o įtraukus ir vidutinio sunkumo atvejus, bendras vakcinos veiksmingumas siekia 66 proc.

Praėjusį penktadienį pagrindinė JAV farmacijos sektoriaus priežiūros tarnyba paskelbė iki šiol neradusi „priežastinio“ ryšio tarp bendrovės „Johnson & Johnson“ sukurtos vakcinos ir retų atvejų, kai šio preparato gavusiems žmonėms susidarydavo kraujo krešulių.

„Šiuo metu nesame nustatę priežastinio ryšio su skiepijimu ir tęsiame šių atvejų tolesnį tyrimą“, – buvo sakoma JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) pranešime.

Agentūra nurodė, kad jai žinomi „keli asmenys“ Jungtinėse Valstijose, kuriems kraujyje susidarė krešulių ir buvo nustatyta sumažėjusi trombocitų koncentracija, kai jie buvo paskiepyti „Johnson & Johnson“ vakcina.

„Abu sutrikimus gali lemti daug įvairių priežasčių, – pabrėžė FDA. – Toliau informuosime visuomenę, kai daugiau sužinosime.“

Tuo metu Europos vaistų agentūra (EVA) pranešė gavusi pranešimų apie keturis kraujo krešulių susidarymo ir trombocitopenijos atvejus po „Johnson & Johnson“ vakcinos injekcijos. Vienas iš šių atvejų baigėsi paciento mirtimi.

EVA nurodė irgi tirianti šiuos incidentus.

ES leido naudoti „Johnson & Johnson“ vakciną, bet skiepijimas ja Bendrijoje turėtų prasidėti tik vėliau šį mėnesį. Tyrimas pradėtas kelios dienos po to, kai EVA pareiškė, jog neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso šalutinis poveikis.

Abi šios vakcinos sukurtos naudojant panašią adenoviruso vektoriaus technologiją.

„Johnson & Johnson“ gamintoja pirmadienį pradedėjo vakcinos tiekimą Bendrijos valstybėms, Briuselyje patvirtino Europos Komisija.

Iki birželio pabaigos ES tikisi 55 mln. šios vakcinos dozių. Kad žmogus įgytų pilną imunitetą nuo COVID-19, užtenka vienos „Johnson&Johnson“ vakcinos dozės. Kitų trijų ES registruotų vakcinų atvejų reikalingos dvi dozės.

Todėl šalys turi didelių vilčių, kad tai leis paspartinti vakcinacijos kampaniją. „Johnson & Johnson“ patronuojamosios įmonės „Janssen“ Nyderlanduose sukurta vakcina yra ketvirtoji, registruota ES.

JAV ji naudojama jau kurį laiką.

EVA tokio sprendimo nepaskelbė

Lietuvos Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba informavo, kad Europos vaistų agentūra (EVA) tokio sprendimo nepaskelbė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)