B117 pavadinimu žinoma atmaina šiuo metu yra dominuojanti daugelyje Europos šalių, o ankstesni tyrimai rodė, kad ji yra susijusi su didesnė mirties rizika nei įprastos atmainos.

Vis dėlto, du tyrimai, publikuoti moksliniuose žurnaluose „The Lancet Infectious Diseases“ ir „The Lancet Public Health“, atskleidė, kad nėra įrodymų, jog B117 atmainos koronavirusu užsikrėtę žmonės patiria sunkesnius simptomus ar jie tęsiasi ilgiau nei užsikrėtę kitų atmainų koronavirusu.

Tiesa, tyrimai parodė, kad ši atmaina yra siejama su didesniu viruso reprodukciniu dydžiu, kuris rodo viruso užkrečiamumą.

Pirmojo tyrimo autoriai tyrė 341 COVID-19 paciento, užsikrėtusio pernai pabaigoje, kuomet B117 atmainos koronavirusas siautė pietryčių Anglijoje, duomenis. Jie nustatė, kad 58 proc. tirtųjų užsikrėtė B117 atmainos virusu, o 42 proc. – kitų atmainos virusu.

Tarp užsikrėtusiųjų B117 atmaina 36 proc. sirgo sunkiai arba mirė nuo COVID-19, o tarp užsikrėtusiųjų kitomis atmainomis – 38 proc. Taigi, tyrimo metu neaptikta ryšio tarp B117 atmainos koronaviruso ir didesnės sunkios COVID-19 ligos rizikos.

Tuo tarpu antrojo tyrimo autoriai analizavo 36 920 britų savanoriškai suteiktus duomenis, kurie parodė, kad B117 atmainos reprodukcinis dydis yra 1,35 karto didesnis nei įprastų atmainų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)