Prezidentas Milošas Zemanas „laikydamasis Konstitucijos atleido Tomašą Petričeką“, nurodoma kanceliarijos pareiškime.

T. Petričekas neseniai kritikavo Maskvos dalyvavimą statant naują Čekijos atominės elektrinės bloką, taip pat rusiškos vakcinos nuo COVID-19 „Sputnik V“ naudojimą, nors jos dar nepatvirtino Europos vaistų agentūra (EVA).

Tokia kritika supykdė buvusį socialdemokratų vadovą M. Zemaną, puoselėjantį glaudžius ryšius su Kremliumi.

„Svarbiausia yra mūsų piliečių saugumas ir sveikata“, – pirmadienį žurnalistams pareiškė T. Petričekas, paaiškindamas savo Rusijai nepalankią poziciją.

Buvęs ministras sprendimą ji atleisti pavadino „politiniu“.

Per praėjusį savaitgalį vykusį suvažiavimą T. Petričekas pasisakė prieš Čekijos socialdemokratų partijos pirmininką ir vidaus reikalų ministrą Janą Hamačeką, jiems surėmus ietis dėl šios politinės jėgos vadovo posto.

T. Petričekas pralaimėjo, o paskui J. Hamacekas pasiūlė jį atleisti, pabrėždamas, kad prieš spalį vyksiančius visuotinius rinkimus partija turi „kalbėti vienu balsu“.

Naujausios apklausos rodo, kad socialdemokratai gali neperžengti 5 proc. balsų slenksčio ir nepatekti į naują parlamentą.

M. Zemanas pavedė J. Hamačekui laikinai pavaduoti T. Petričeką.

J. Hamačekas pareiškė, kad jį užsienio reikalų ministro poste tikriausiai pakeis kultūros ministras Lubomiras Zaoralekas, jau ėjęs šias pareigas 2013–2017 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)