Nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad gaisras apėmė keletą fabriko „Nevskaja manufaktura“ raudonų plytų pastato aukštų.

Keturiasdešimt žmonių buvo evakuota, du ugniagesiai buvo hospitalizuoti, su vienu nutrūko ryšys, sakoma pranešime. Vėliau pranešta, kad vienas ugniagesys žuvo.


Milžinišką fabriką, įkurtą gaminti audiniams 1841 metais, apėmusios liepsnos, sakė įvykio vietoje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Sovietmečiu fabrikas buvo nacionalizuotas ir veikė kaip valstybinis subjektas, o 1992 metais – privatizuotas.

Pastaraisiais metais dalyje pastato toliau buvo gaminami audiniai, dalis buvo išnuomota kaip biuro patalpos, o kai kurios teritorijos buvo apleistos.


Fontanka.ru rašo, kad pastatas „Nevskaja manufaktura“ – regionui svarbus kultūros paveldo objektas; nuo 2015 m. sausio 23 d. Istorijos ir kultūros paminklų valstybinės kontrolės, apsaugos ir naudojimo komitetas paskyrė valstybinę apsaugą statiniui, kaip „Vilnos gaminių bendrijos „Tornton“ fabriko statinių kompleksui“. Ansamblį pastatė XIX a. antroje pusėje. Statinių architektas nežinomas.

Sklypą dešiniajame Nevos krante įsigijo 1-osios gildijos pirkėjas, Anglijos pilietis Jamesas George‘as Thorntonas. Jis ten pastatė gelumbės ir apklotų fabriką.

1866 m. kartu su sūnumis jis įkūrė „Vilnos gaminių bendriją „Thornton“. Ši bendrija tapo viena didžiausių tekstilės įmonių Rusijoje, o jos produkcija gavo aukščiausio lygio apdovanojimą 1900 m. Paryžiuje vykusioje pasaulinėje parodoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)