Atogrąžų ciklonas „Seroja“, atnešęs vėjusi, kurių greitis siekė 170 km per val., vos sutemus sekmadienį kirto Vakarų Australijos valstijos pakrantei piečiau turistinio Kalbario miestelio, pranešė pareigūnai.

Maždaug 70 proc. pastatų už 580 km į šiaurę nuo sostinės Perto esančiame Kalbaryje, kur gyvena apie 1,4 tūkst. žmonių, buvo apgadinti, informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybų departamento komisaras Darrenas Klemmas.

Trečdalis padarytos žalos yra „reikšmingas“, nurodė D. Klemmas.

Kiti pakrantės miestai nukentėjo mažiau. Valstybinė komunalinių paslaugų bendrovė „Western Power“ pranešė, kad 31,5 tūkst. jos klientų liko be elektros.

Tokių galingų ciklonų subtropinėje Australijoje pasitaiko retai.

Kalbaryje ir gretimose vietovėse užfiksuoti vėjo gūsiai tikriausiai buvo „stipriausi per pastaruosius daugiau nei 50 metų“, pažymima Australijos meteorologijos biuro pranešime.

Ankstesnį kartą panašus ciklonas regioną užklupo 1956 metais. Jis atnešė 140 km per val. gūsius į Džeraldtono uostamiestį, esantį už 160 km į pietus nuo Kalbario, kur tuo metu nebuvo meteorologijos stoties.

Ciklonas „Seroja“ taip pat sukėlė potvynių ir žemės nuošliaužų, per kuriuos praėjusią savaitę Indonezijoje ir Rytų Timore žuvo mažiausiai 174 žmonės, o dar 48 dingo.

Paskui stichija susilpnėjo, o jos pavojingumas buvo sumažintas iki atogrąžų žemo slėgio srities statuso. Pirmadienį audra nuslinko vandenyno link šalia Esperanso miesto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją