Per bendrą spaudos konferenciją su vizito į Turkiją atvykusiu Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu jis reporteriams pareiškė, jog Turkija siekia „užtikrinti, kad Juodoji jūra išliktų taikos ir bendradarbiavimo jūra“.

JAV karo laivams rengiantis kirsti Bosforo sąsiaurį, R. T. Erdoganas Stambule pareiškė: „Nenorime didinti įtampos mūsų bendrame regione.“

„Manome, jog dabartinė krizė turi būti sprendžiama taikiomis priemonėmis remiantis tarptautine teise ir gerbiant Ukrainos teritorinį vientisumą“, – pridūrė Turkijos lyderis.

Ukrainos ir JAV pareigūnai pastarosiomis dienomis reiškė susirūpinimą dėl tūkstančių Rusijos karių ir karinės įrangos perdislokavimo arčiau Rytų Ukrainos, kur pastaruoju metu suintensyvėjo kautynės tarp prorusiškų separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų.

Turkija penktadienį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos į Juodąją jūrą, kuri ribojasi ir su Rusija, ir su Ukraina, per Bosforo sąsiaurį netrukus nusiųs du karinius laivus.

Kaip numatyta 1936 metų Montrė konvencijoje, Vašingtonas privalo mažiausiai prieš 15 dienų informuoti Ankarą, kad ruošiasi siųsti savo karinius laivus per Bosforo ir Dardanelų sąsiaurius.

Pagal šią sutartį užsienio valstybių laivai Juodojoje jūroje gali išbūti 21 dieną.

JAV karinio jūrų laivyno laivai reguliariai vykdo operacijos regione, palaikydami Ukrainą, kovojančią su Rusijos palaikomomis separatistų pajėgomis šalies rytinėje dalyje nuo 2014 metų, kai buvo nuverstas Maskvai palankus Ukrainos lyderis.

Maždaug tuo metu Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir stojo į konfrontaciją su Vakarais, kuri tęsiasi iki šiol.

R. T. Erdoganas taip pat pareiškė, jog Turkija yra pasirengusi suteikti visokeriopą paramą sprendžiant konfliktą, ir pabrėžė, jog Ankara atsisakys pripažinti Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją, kurią Rusija įvykdė 2015 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)