Visuomenės pasitikėjimą šia anglų ir švedų sukurta vakcina pakirto pranešimai, susiejantys ją su retu ir galimai mirtinu kraujo krešulių susidarymu bei nuolat besikeičiančios rekomendacijos dėl vakcinos naudojimo.

„Natūralu, kad žmonėms tai kelia ypač didelį susirūpinimą, tačiau turime pareigą tikėti mokslininkais, kai jie sako, kad pavojingiau nesiskiepyti nei būti paskiepytam“, – teigė N. Musumecis.

Anksčiau šią savaitę Europos vaistų agentūra (EVA) pareiškė, kad kraujo krešuliai turėtų būti įvardijami kaip labai retas „AstraZeneca“ vakcinos šalutinis poveikis, bet pridūrė, kad vakcinos nauda ir toliau nusveria jos riziką.

EVA išnagrinėjo 86 kraujo krešulių susidarymo atvejus, iš kurių 18 buvo mirtini. Kaip teigiama, krešuliai susidarė 86 žmonėms iš maždaug 25 mln. Europoje šia vakcina paskiepytų žmonių. Daugiausiai atvejų nustatyta jaunesnėms nei 60 metų amžiaus moterims.

Penktadienį ES vaistų reguliuotojai taip pat paskelbė, kad tiria galimą ryšį tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir kito kraujagyslių sutrikimo, dėl kurio tinsta audiniai ir sumažėja kraujospūdis.

SicilijaPo šių išvadų Italija apribojo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina. Italija yra viena labiausiai koronaviruso pandemijos paveiktų šalių, joje nuo ligos mirė beveik 114 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)