Šeštadienį sukako 23 metai nuo Didžiojo penktadienio susitarimo pasirašymo 1998 metais. Šiuo paktu buvo faktiškai užbaigtas kelis dešimtmečius trukęs konfliktas regione, pareikalavęs apie 3 500 žmonių gyvybių.

„Susitarimo kartos ir apskritai būsimų kartų labui turime pasirūpinti, kad nebūtų sugrįžta į tuos tamsius tarpkonfesinių žudynių ir politinės nesantaikos laikus“, – pareiškime cituojamas M. Martinas.

„Dabar mums, turintiems politinės lyderystės atsakomybę, tenka ypatinga pareiga žengti pirmyn ir atlikti savo vaidmenį, siekiant užtikrinti, kad tai nepasikartotų“, – pridūrė premjeras.

Pasak policijos, smurtas tęsėsi ir naktį į šeštadienį, nors ir mažesniu mastu, palyginti su anksčiau šią savaitę kitose Belfasto dalyse vykusiais susirėmimais.

Rimčiausi pastarųjų metų neramumai daugiausia sklinda iš probritiškos junionistų bendruomenės.

Kai kuriuose rajonuose rusena nepasitenkinimas dėl „Brexito“ nulemto ekonomikos sutrikdymo ir išliekančios įtampos su proairiškų nacionalistų bendruomenėmis.

Tačiau nuo to laiko smurtas išplito ir į šios susiskaldžiusios JK provincijos nacionalistų bendruomenę.

Ketvirtadienio vakarą riaušininkai nacionalistai svaidė padegamąsias bombas, fejerverkus, plytas ir butelius į išrikiuotus policijos šarvuotus automobilius, blokuodami jiems kelią į vieną junionistų anklavą.

Pareigūnai pirmą kartą per daugelį metų panaudojo vandens patranką ir vėlai vakare privertė gausėjusias minias atsitraukti.

Trečiadienio vakarą buvo padengti vartai „taikos sienoje“, skiriančioje junionistų ir nacionalistų rajonus.

Policija pranešė, kad minios iš abiejų pusių prasiveržė ir svaidė padegamąsias bombas, pirotechninius įtaisus bei kitokius daiktus.

Penktadienį Belfasto junionistų bendruomenėse buvo planuojama surengti eisenas, tačiau jos buvo atšauktos nuskambėjus žiniai, kad mirė princas Philipas (Filipas) – britų karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) sutuoktinis.

„Protestai atidedami, siekiant pagerbti karalienę ir karališkąją šeimą“, – skelbiama plakate, paskubomis iškabintame viename iš junionistų rajonų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)