Papildomos vakcinos dozės, kurias tieks vienas tiekėjas, turėtų būti pristatytos 2022 ir 2023 m., jos bus pridėtos prie Komisijos šiems ir kitiems metams jau užsakytų 2,6 mlrd. COVID-19 vakcinų dozių, tikino šaltinis.

Šios derybos yra dalis EK plano pasiruošti „tolesnių pandemijos etapų“ suvaldymui, prognozuojant, kad koronavirusas ir toliau mutuos, teigė su EK pirmininkės Ursulos von der Leyen planu susipažinęs šaltinis.
Šaltinis neatskleidė, kas taps tuo „vieninteliu tiekėju“, pristatysiančiu vakcinos dozes, tačiau paklaustas nepaneigė, kad tai bus „Pfizer-BioNTech“. Šios bendrovės jau dabar pristato ES savo informacinės RNR pagrindu sukurtą pirmos kartos COVID-19 vakciną.

„Mums reikia didelio dozių kiekio. Norime užtikrinto sandorio dėl 900 mln. dozių ir galimybės nusipirkti papildomai dar tiek pat“, – teigė šaltinis.

Tikimasi, kad vadinamosios antros kartos vakcinos padės išspręsti atsirandančių naujų atmainų, kurios yra mažiau paveikios dabartinių vakcinų, problemą.

„Taip pat bus įpareigojimas pristatyti papildomas vakcinos dozes“, – pabrėžė šaltinis. Europos Komisija pastaruoju metu nesutarė su „AstraZeneca“ dėl vakcinos dozių pristatymo ES šalims.

Šaltinio teigimu, naujos kartos vakcinos „turės apsaugoti nuo visų atmainų, kurios gali atsirasti, jos turės būti gaminamos Europoje ir jomis turės būti teikiama pirmenybė Europai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)