Pavadinimo partija kol kas neturi. Tačiau tokio politinio judėjimo susikūrimas rodo, kad po ilgų bevaisių protestų, kuriais siekiama nušalinti nuo valdžios autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką, mėnesių platus opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos suformuotas frontas skyla.

„Mes kuriame daugiapartinę sistemą, kuri Baltarusijos piliečiams suteiks realią pasirinkimo tarp politinių partijų galimybę“, – nuotolinio vaizdo pokalbio metu „Politico“ aiškino P. Latuška.

Tokį sprendimą jis priėmė prabėgus savaitei po to, kai kitas opozicijos lyderis Viktoras Babaryka, šiuo metu kalinamas Baltarusijoje, taip pat pranešė apie savo partijos įkūrimą.

Šie žingsniai S. Cichanouskają – pagrindinį viešą opozicijos veidą – stumia į nepatogią padėtį. S. Cichanouskaja tvirtina, kad būtent ji iš tiesų laimėjo praėjusį rugpjūtį įvykusius prezidento rinkimus. Oficialūs rezultatai rodo, kad A. Lukašenka surinko 80 proc. rinkėjų balsų, tačiau šis rezultatas buvo plačiai pasmerktas kaip suklastotas.

Rinkimų rezultatai įžiebė gausius protestus visoje Baltarusijoje, kurie paskatino nuožmias A. Lukašenkai lojalių pajėgų represijas. Suimta tūkstančiai žmonių, neišvengta žuvusių.

Opozicijos lyderiai yra arba įkalinti, arba pabėgo iš šalies. S. Cichanouskaja apsistojo Vilniuje, P. Latuška – Varšuvoje.

Opozicija viliasi atnaujinti masinius protestus prieš A. Lukašenką, kurie per žiemą nuslopo. Savo kreipimesi P. Latuška paragino surengti protestus gegužės 9 d. – tądien Baltarusija mini Antrojo pasaulinio karo pabaigą.

Tiek S. Cichanouskaja, tiek P. Latuška priklauso septynis narius turinčiam Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumui. Ši taryba – nevyriausybinis darinys, kurio tikslas yra palengvinti demokratinį valdžios perėmimą.

Prastėjantys santykiai

Visgi du prezidiumo aplinkai artimi asmenys teigia, kad S. Cichanouskajos ir P. Latuškos bendradarbiavimas blėsta ir prastėja.

S. Cichanouskajai svarbiausia išlaikyti visus svarbiausius opozicijos politikus vieningame fronte, nukreiptame prieš A. Lukašenką, kuris tiek S. Cichanouskają, tiek P. Latušką vadina teroristais.

„Mes neturime [kito] pasirinkimo – privalome likti vieningi. Dirbame drauge, mus vienija tas pats tikslas. Suprantu, kad aš esu vienytoja. Pavelas Latuška, Valerijus Cepkalas, Viktoras Babaryka – visi jie turi savų politinių ambicijų, ir tai suprantama. Tačiau svarbiausias mūsų tikslas yra paversti Baltarusiją demokratine šalimi, štai kodėl svarbus mano vadmuo“, – „Politico“ sakė S. Cichanouskaja.

Šnekėdamas iš nenurodyto biuro pastato Varšuvoje, P. Latuška atmetė bet kokias kalbas apie nesantaiką su S. Cichanouskaja.

„S. Cichanouskaja reikšmingu mūsų tautos istorijai momentu nutarė žengti priekyje. Ji gavo daug rinkėjų balsų, aš ją labai gerbiu“, – „Politico“ sakė P. Latuška.

Jis paragino kurti „parlamentinę-prezidentinę respubliką, paremtą valdžių keitimosi principu, turinčią daugiapartinę sistemą ir stabdžių ir atsvarų mechanizmą“.

Siekiama sukurti tokią partijos struktūrą, kad būtų galima greitai įsitraukti ir surengti rinkiminę kampaniją, jei tik sąlygos šalyje leis tą padaryti.

P. Latuška taip pat yra atviras deryboms su A. Lukašenka. Jo teigimu, jeigu lyderis sutiks derėtis, „iš esmės bus aišku, kad jis žino, jog pralaimėjo“.

S. Cichanouskaja savo ruožtu jau seniai pareiškė, kad jei tik jai bus leista, ji surengs laisvus ir skaidrius rinkimus, o tada „ir toliau stengsis būti naudinga Baltarusijai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)