Nauji suvaržymai yra gerokai švelnesni nei griežtas karantinas, kurio ėmėsi kitos šalys. Japonijos restoranai ir barai privalės užsidaryti 20 val., o už reikalavimų nepaisymą numatytos baudos.

Suvaržymai įvesti vadinamuosiuose koronaviruso židiniuose, įskaitant Osakos miestą, kur dėl naujų koronaviruso atvejų pagausėjimo teko pakeisti olimpinio deglo estafetės maršrutą, kad būtų išvengta pagrindinių kelių.

Dėl pandemijos atidėtos 2020 metų olimpinės žaidynės Tokijuje šiemet turi prasidėti liepos 23 dieną, tačiau augantis naujų užsikrėtimo atvejų skaičius kai kuriose šalies dalyse kelia naujų rūpesčių.

„Šiandien mes nusprendėme imtis intensyvių priemonių, kad būtų išvengta epidemijos Tokijuje, Kiote ir Okinavoje“, – sakė ministras pirmininkas Yoshihide Suga vyriausybės ministrų ir kitų pareigūnų susitikime.

„Mūsų priimtas sprendimas yra pagrįstas faktu, kad naujų užsikrėtimų skaičius auga ir kyla būgštavimų, jog medicinos sistema gali patirti spaudimą tuose rajonuose“, – pridūrė jis.

Kioto miestas ir Okinavos rajonai, kur galioja nauji apribojimai, paprastai sulaukia daug atvykėlių per Auksinę savaitę – nuo balandžio pabaigos iki gegužės pradžios. Nauji suvaržymai šiuose dviejuose regionuose galios iki gegužės 5 dienos.

Japonijos vyriausybė dėl COVID-19 nuo sausio buvo įvedusi nepaprastąją padėtį keliose šalies regionuose. Palaipsniui nepaprastoji padėtis buvo atšaukta, Paskutinis ją atšaukęs miestas buvo Tokijas.

Tačiau kai kuriuose rajonuose, tokiuose kaip Osaka, kur apribojimai buvo sušvelninti anksčiau, užsikrėtimų skaičius pradėjo vėl greitai augti.

Vis tik Japonija išvengė didžiųjų COVID-19 pandemijos protrūkių, su kuriais susidūrė kitos šalys. Iš viso nuo pandemijos pradžios registruota maždaug 9 300 su COVID-19 susijusių mirčių.

Tačiau skiepijimo kampanija Japonijoje vyksta lėtai. Kol kas šalyje patvirtinta vienintelė bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina. Tuo metu gydytojai praneša apie naujų labiau užkrečiamų viruso atmainų plitimą.

Kitą savaitę turėtų prasidėti vyriausių amžiaus grupių žmonių skiepijimas, tačiau „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinos veikiausiai nebus patvirtintos anksčiau nei gegužę.

Nauji suvaržymai sostinėje įsigalios nuo pirmadienio ir galios iki gegužės 11 dienos. Jie gali vėl turėti įtakos deglo nešimo estafetei.

Tokijo 2020 metų žaidynių organizatorių pareiškime sakoma, kad estafetės maršrutas gali keistis tose vietovėse, kur taikomi papildomi dėl koronaviruso įvesti apribojimai.

„Tokijo 2020 (metų žaidynių organizatoriai) artimai bendradarbiaus su Prefektūrų darbo grupėmis visose vietovėse, siekiant užtikrinti olimpinio deglo nešimo estafetės didžiausią saugumą“, – sakoma organizatorių pareiškime.

Žaidynių organizatoriai toliau skuba ruoštis olimpiadai – šią savaitę rengiamos nacionalinės plaukimo kvalifikacinės varžybos.

Tačiau kai kurias varžybas, kur turėjo dalyvauti pareigūnai ir sportininkai iš užsienio, teko atidėti dėl Japonijos įvestos griežtos sienų kontrolės.

Tokijo gubernatorė Yuriko Koike penktadienį aptardama naujų suvaržymų įvedimą taip pat kalbėjo apie būtinybę sustabdyti epidemijos plitimą.

„Siekdami užkirsti kelią plačiam viruso plitimui per 2020 metų žaidynes ir užtikrinti, kad visi galėtų laisvai judėti laikydamiesi atsargumo priemonių, manau, turime imtis veiksmų, kad sumažintume atvejus, kai pastebime staigų jų skaičiaus augimą“, – penktadienį žurnalistams sakė Y. Koike.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)